13 Şubat 2017 Pazartesi 20:42
Tüpraş'ın Toplam Satışları Geçen Yıldan Beri Artışta

 Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), geçen yıl yurt içi toplam satış miktarının 2015'e göre yüzde 5 artarak 30,3 milyon tona ulaştığını bildirdi.

TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 2016'da küresel petrol talep artışının günde 1,57 milyon ton olduğu ve ortalama ham petrol fiyatının 2015 ortalamasının yüzde 17 altında kaldığı belirtildi.

Geçen yılın son çeyreğinde petrol fiyatının, ABD başkanlık seçimlerindeki belirsizlikler ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki dalgalanmalar gibi nedenlerle 42 dolara kadar indiği anımsatıldı.

Petrol fiyatlarının geçen yıl aralık ayında toparlanarak 54,9 dolar düzeyine geldiği vurgulanan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Yılın ilk döneminde düşük endüstriyel kullanım ve yumuşak geçen kış ile küresel motorin karlılığı azalırken, 'düşük ham petrol fiyat ortamının etkisiyle' dünyada benzin tüketimi artmıştır. Ancak toplamda rafinerilerde artan kapasite kullanımlarının getirdiği yüksek stoklar karlılığı baskılamıştır. Yılın son çeyreğinde ertelenmiş bakımların Avrupa ve Rusya’da gerçekleştirilmeye başlanması ile arzda oluşan normalleşme sektörü pozitif yönde etkilemiştir. Ancak son dönemdeki gelişmeler yeterli olmamış ve Akdeniz Rafineri Marjı geçen yıla göre bir miktar zayıflamıştır."

Açıklamada, "2016’da rafinerilerini tam kapasite çalıştırarak 'ara ürün dahil' ulaştığı 29,6 milyon ton şarjın da etkisiyle yurt içi satışlarında yüzde 11’lik artış yakalayan TÜPRAŞ, 30,3 milyon ton satış hacmi ile geçen yıla göre toplam satışlarını da yüzde 5 artırmayı başarmıştır." ifadesi kullanıldı.

Satış hacmindeki yüzde 5 artışa rağmen, ortalama petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 17 altında olması nedeniyle, 2016 hasılatı geçen yılın yüzde 6 altında, 34,9 milyar lira olarak gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

" Son çeyrekte uluslararası petrol piyasalarında yaşanan düzelmeyi finansal ve operasyonel performansına yansıtmayı başaran TÜPRAŞ 2016 yılını, 2 miyar 516 milyon lira faaliyet karı ile kapatmıştır. Ayrıca oluşturulan riskten korunma stratejilerinin yerinde kullanımı ile 2016 yılındaki döviz kuru ve ham petrol fiyatlarındaki dalgalanma başarı ile yönetilerek, Konsolide Vergi Öncesi Kar 1 milyar 944 milyon lira, net dönem karı ise 1 milyar 813 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. 2016’da TÜPRAŞ, rafinajdaki 213 milyon dolar yatırım harcamasının yanı sıra bağlı ortaklığı DİTAŞ kanalıyla deniz filo kapasitesine yönelik yaptığı yeni tanker alımları ile toplamda 295 milyon dolar yatırıma ulaşmıştır. TÜPRAŞ, artan küresel rekabet gücüyle ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en yüksek kalitede karşılayarak operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir."

 

Son Güncelleme: 13.02.2017 20:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.