13 Nisan 2015 Pazartesi 15:14
Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

VAN (AA) - Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin neslinin devamı için üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde uygulanan av yasağı, çarşamba günü başlıyor.

Türkiye'nin 3713 kilometrekare yüzölçümüne sahip en büyük gölünde neslini devam ettiren inci kefali, 3 ay süresince tatlı su ağızlarına göç ederek yumurtalarını bırakıyor.

Gerçekleştirdiği kutsal yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, özellikle kaçak avlanma yapan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önemli tedbirler alınıyor.

Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, inci kefali başta olmak üzere, bölgedeki tüm doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için yoğun çaba sarf ettiklerini ve bu yönlü çalışmaların süreceğini belirtti.

Sarı, dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen endemik tür olan inci kefalinin, üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç etmeye başlamasıyla av yasağının uygulanacağını bildirerek, şunları kaydetti:

"Yasak kapsamında, Van Gölü'nde bulunan yaklaşık 165 balıkçı teknesi son kez ağlarını çektikten sonra teknelerini kıyıya demirlemeye başlayacak. 2014-2015 dönemi profesyonel balıkçılık faaliyetleri, 5 yıl önce meydana gelen su kesilmesi yüzünden üreme başarısının düşük olması ile iklim şartlarına bağlı olarak ne yazık ki çok başarılı geçmedi. Geçmiş yıllarda 30-40 ton civarında gerçekleşen tekne başına yıllık avcılık miktarı, bu yıl yüzde 20 daha az gerçekleşti. Ancak kanaatkar balıkçılarımız geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da avladıklarına, kazançlarına şükredip, yarından sonra ağlarını toplayacak. 15 Temmuz gününe kadar teknelerinin, ağlarının bakımlarını yapıp, 3 ay sonra tekrar 'vira bismillah' diyecekler."

Tek amaçlarının inci kefali türünü korumak olduğuna değinen Sarı, yasak süresince konuya hassasiyet gösterip, duyarlılık gösterenlere teşekkür etti.

 

 

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Son Güncelleme: 13.04.2015 15:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.