20 Eylül 2015 Pazar 13:54
Van Ticaret ve Sanayi Odası

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) öncülüğünde bir araya gelen otel ve konaklama tesisi işletmecileri, yaklaşık iki aydır kapalı olan sınır kapılarının açılmasını istedi.

TSO önünde bir araya gelen, Van TSO, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu, Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği ile Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın da desteklediği otel ve konaklama tesisi işletmecileri basın açıklaması yaptı.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, grup adına yaptığı açıklamada, 21 Ağustos 2015 tarihinde gümrük memurlarının kaçırılması olayının ardından Kapıköy Sınır Kapısı'nın iki aydır kapalı olduğunu anımsattı.

Kaçırılan gümrük memurlarının serbest bırakılmasına, olayların üzerinden zaman geçmesine ve kentteki tüm dinamiklerin çağrılarına rağmen Kapıköy Sınır Kapısı'nın hala kapalı tutulduğunu belirten Takva, Van'a 100 kilometre uzaklıkta bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nın Türkiye ile İran arasında giriş çıkışların yapıldığı ve Van açısından stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli konuma sahip olduğunu ifade etti.

Takva, "İki aydır Kapıköy Sınır Kapısı kapalı tutuluyor. Bu kapı, son yıllarda ilimizin ekonomisini ciddi anlamda ayakta tutan bir öneme sahiptir. Özellikle son iki yılda Çözüm Süreci'nin olumlu seyri ve Van'ın bölgede giderek artan önemi nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı, tabiri caizse Van ili için can damarı olmuştur" dedi.

- Van ekonomik anlamda darbe aldı

Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Van'ın ekonomik anlamda darbe aldığını dile getiren Takva, şunları kaydetti:

"Özellikle turizm sektörü can çekişmektedir. Ağustos ve eylül ayları turizm sezonu olmasına rağmen, maalesef bu aylarda otellerimiz büyük zararlar yaşamıştır. Doluluk oranının yüzde 15'lere kadar düşmesi nedeniyle otel işletmeleri giderlerin altından kalkamaz hale gelmiş ve personel çıkararak tedbirler almaya çalışılmıştır. Bunun yanında personel ücretleri, kira giderleri elektrik-su faturaları ödenemez hale gelmiştir. Böyle giderse otellerimizin çoğu kapanmayla karşı karşıya kalacaktır."

İran pazarının gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel açıdan Van için büyük önem taşıdığını anlatan Takva, İran'a en yakın il olan Van'ın, son yıllarda İranlı turistlerin en önemli tercihlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Başta Nevruz tatili olmak üzere, yılın tüm aylarında İranlı turistlerin Van'a önemli bir ekonomik canlılık kazandırdığını anlatan Takva, şunları dile getirdi:

"Bu nedenledirki gerek esnaf, gerekse biz otelciler ve diğer turizm bileşenleri ekonomik açıdan büyük kazanç sağlamışlardır. Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması ilin ekonomisi açısından çok büyük önem arz ediyor. Bu olumsuz durumun devam etmesi halinde Van'da otelciler başta olmak üzere ilin ekonomisi çökecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin bir an önce gerekli duyarlılığı gösterip, kapının açılması için gerekli talimatları vermelerini bekliyoruz. Komşularımızla ticaret yapmak istiyoruz. Dünyada sınır şehirleri zengin ve hareketlidir. Bizde ise tam tersi durum söz konusudur. Bu nedenle bizler 300 kilometrelik sınırda sadece bekleyenler olmak istemiyoruz."

Son Güncelleme: 20.09.2015 13:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.