02 Aralık 2015 Çarşamba 15:29
Van'da Bir günlüğüne 'engelli' oldular

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde gözlerini bantla bağlayan ve tekerlekli sandalyeyle sokaklarda dolaşan Nas-Sar Ekoloji Derneği üyeleri, engellileri empati kurarak anlamaya çalıştı.

"Bir günlüğüne engelli olalım" sloganıyla kentin cadde ve sokaklarında etkinlik düzenleyen grup, görme, işitme ve bedensel engellilerin karşılaştıkları problemlere tanıklık etti.

Dernek Başkanı Ömer Demez, AA muhabirine, engellilerin yaşadığı sorunlara dikkati çekmek ve onlarla empati kurmak amacıyla etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Gün içerisinde gözlerini bantla kapattığını ve tekerlekli sandalye kullandığını anlatan Demez, şöyle konuştu:

"Gerçekten çok zorlandım. İnsanlar bana acıdıkları için mi yoksa gerçekten yardım amaçlı mı yaklaştılar göremedim. Engellilere acımak yerine, onların haklarını vermemiz lazım. Yaşam alanlarında onların bizden daha fazla hakları olduğuna inanıyoruz. Bizim için tüm imkanlar varken onların bu kadar imkanı yok. Özellikle görme engellilerin yürümelerinde kolaylık sağlayan sarı bantların birçok yerde olmadığını fark ettim. Birçok yerde yoldan çıktım, direklere, arabalara çarptım. Özellikle de araçların park ettikleri yerlerin ne kadar zor geçildiğini fark ettim. Bir gün karanlık bir dünyada yaşadım. Fakat onlar hayatları boyunca o karanlık dünyada kalıyor ve yaşamları gerçekten çok zor."

- Engellilerle empati kurdular 

Gözlerini bağlayarak engellileri anlamaya çalışan dernek üyesi Elif Gül ise sadece üç dakikalık denemede dahi çok zorlandığını ifade etti.

Özellikle görme engelli olurken büyük zorluk yaşadığını aktaran Gül, şunları söyledi:

"Tüm renkler gidiyor ve dünya karanlık oluyor. Sadece sonsuz bir boşluk hissediyorsunuz. Üç dakika yapmama rağmen çok kötü bir histi. Allah yardımcıları olsun. Takip ettiğim kadarıyla insanlar duyarlı. Arkadaşlarımıza yardım ettiklerini gördüm. Görme engellilerin yürüyebilmesi için yapılan sarı bantların, çoğu yerde arabaların hatalı park etmesiyle bittiğini belirledik. Hatta bazı yerlerde bant olmayabiliyor. Bunları birebir yaşadık."

Hemşire Bahar Çelik de hasta yürüteci ve işitme engelli olarak yaptığı çalışmanın zorluklarına değinerek, bu etkinlikten sonra engellileri daha iyi anladığını kaydetti.

Engelliler için daha ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğe dikkati çeken üniversite öğrencisi İnan Paşa Bozkayar ise tekerlekli sandalye ile rampaları kullanırken zorlandığını belirterek, "Çünkü rampaların hemen yolla buluşan kısımlarında çukur olduğunu fark ettik. Ne yazık ki engellilerle yaşamamıza rağmen yaşam alanlarımızı onlara açamıyoruz" diye konuştu.

Son Güncelleme: 02.12.2015 15:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.