30 Nisan 2015 Perşembe 10:17
Van'da kız yurdu açılışı

VAN  - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Van'a çok önemli hizmetler yaptık ve kentte ne gibi yatırımların yapıldığını 30 Mayıs'ta Sayın Başbakanımız Van'ı ziyaret ettiğinde sizlere anlatacak" dedi. 

Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği (DMEDD) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Van'ın Erciş ilçesinde yaptırılan 196 öğrenci kapasiteli kız yurdunun açılışına Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ile birlikte katılan Milli Eğitim Bakanı Avcı, yeni yurdun ilçedeki kız öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

Van'ın 2011 yılında Van'da büyük bir deprem yaşadığını, Erciş'te de büyük kayıplar verdiklerini anımsatan Avcı, "Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza, özellikle öğretmenlerimize, öğrencilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Depremin ardından onarım ve hayatın normale dönüştürülmesinde çaba gösteren bütün öğretmenlerimize teşekkür ederim" diye konuştu.

AK Parti hükümetleri boyunca eğitim alanında yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Avcı, 12 yıl önce 2002-2003 eğitim yılında Van'da 5 anaokulu olduğunu ve bu rakamın bu yıl 42'ye yükseldiğini söyledi.

Avcı, aynı dönemde Van'da imam hatip ortaokulu'nun bulunmadığını, 28 Şubat rüzgarının bu bölgede de estiğini bildirerek, şöyle konuştu:

"Önceden imam hatip ortaokulu yoktu, şu anda 26 tane var.  Şimdi 886 ilkokul, 280 ortaokul toplamda bin 166 ilk ve orta okul var. Önceden bu rakam 545'ti. İmam hatip lisesi 2 tane vardı bunun üzerine 13 tane ekledik ve şu anda 15 Anadolu imam hatip lisesi var. Fen lisesi sayısı 3 oldu, spor, bilişim, güzel sanatlar, Anadolu denizcilik liseleri yoktu, şimdi var. Anadolu lisesi bir taneydi, şimdi 22 tane. 17 meslek lisesi vardı şimdi 50 tane var. Rehberlik araştırma merkezi yoktu, şimdi 2 tane var. 22 tane pansiyon vardı, şimdi bugün açtığımızla 44 tane oldu. Çok şükür bunlar devam edecek."

Nabi Avcı, bunlar eğitimdeki birkaç örnek olduğunu vurgulayarak, "5 bin öğretmen vardı şimdi 15 bin öğretmen var. Anaokulundan 100 çocuğumuzdan 3'ü yararlanabiliyordu şimdi yüzde 40'a çıktı. Van'a çok önemli hizmetler yaptık ve kentte ne gibi yatırımların yapıldığını 30 Mayıs'ta Sayın Başbakanımız Van'ı ziyaret ettiğinde sizlere anlatacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

- Vali Taşyapan -

Van Valisi İbrahim Taşyapan da kentin büyük bir depremle sarsıldığını ve onlarca insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bu sırada ülkenin hayırsever insanlarının yaraları sarmak amacıyla kente akın ettiğini söyledi. 

Depremin ardından yapılan yatırımlardan birinin de açılışı gerçekleştirilen yurt olduğunu kaydeden Taşyapan, "Başbakınımızın, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde hanımefendinin öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisinin katkılarıyla bu güzel yuvaya, esere kavuştuk. Bu güzel eserin ilçemize, eğitime katkı sunmasını diliyorum. Burada güzel çocuklar yetiştiği sürece buna katkı verenlerin defterleri kapanmayacaktır. Bu güzel eserleri yaptırmak isteyenlere bir örnek olacaktır" ifadelerini kullandı.

- TİM Başkanı Büyükekşi - 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise insana yapılan yatırımın son derece önemli olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"İki hafta önce Finlandiya Başbakanı'nın daveti üzerine oradaydık. Eğitimin ne kadar önemsendiğini oradaki bazı uygulamalarla gördük. Finlandiya'da gençlerin evlenebilmesi için okuma yazma şartı getirilmiş. Öğretmenler ancak master yaparsa iş imkanı bulabiliyor. Biz de en iyi uygulamaları alırsak daha iyi işler yapabiliriz. Gençleri önce annelerimiz yetiştiriyor, bu nedenle kızlarımızın eğitimini önemsememiz gerekiyor. Biz de büyükelçi eşlerimizin derneğiyle birlikte başarı gerçekleştirdik. Hayırlı olmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından yurdun açılış kurdelesini kesen Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Avcı ve beraberindekiler, yurt binasını gezerek öğrencilerle sohbet etti.

Son Güncelleme: 30.04.2015 10:18
Anahtar Kelimeler:
VANDAKızAçılışıYURDU
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.