22 Mart 2016 Salı 12:58
Van'da Sınır Ticaretinde Yeni Düzenleme

Ekonomi Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sınır illerindeki esnaf ve tacirin, sınır ticareti uygulamalarından daha fazla yararlanabilmesi için yeni düzenlemeler yaptı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, yazılı açıklamasında, bölgedeki meslek odaları ve sivil toplum örgütleri olarak, sınır ticaretinin daha işlevsel olabilmesi, tabana yayılması ve daha çok kişinin faydalanması için yaptıkları girişimlerin sonuç verdiği belirtti.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sınır Ticareti Kararnamesi ile birçok yeni düzenlemenin getirildiğine işaret eden Abi, bu düzenlemelerin sınır ticareti yapan esnaf ve tacire katkı sunacağını belirtti.

Abi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Van TSO Yönetim Kurulu, daha önce sınır ticareti için müracaat edenlerden iki yıl olarak istenen yerleşik olma şartını 1 yıla indirdi. Bölge ticaretinin canlandırılması için sınır ticareti kapsamında yapılacak ithalata esas teşkil eden ithalat değer limiti, yüzde 50 artırıldı. Ayrıca bürokratik işlemlerin azaltılması için sınır ticaret belgesi süresi bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Ayrıca illerde bulunan İl Değerlendirme Komisyonlarının, salt çoğunlukla toplanarak oy çokluğuyla karar vermesi sağlandı. İthalat uygunluk belgesi sahibi esnaf ve tacirin, belgede belirtilen tahsisatı aşmamak kaydıyla, bir ayda komşu ülkeden ithalat edebileceği en fazla 50 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar olan eşya değeri, 75 bin dolar Türk lirasına kadar yükseltildi. Esnaf ve tacirin limit kullanımını artırmak ve Valilikler ile İl Değerlendirme Komisyonunun iş yükünü azaltmak amacıyla, önceki düzenlemede süresi 45 gün olan ithalat uygunluk belgesinin süresi 90 güne çıkarıldı."

Abi, kararnamenin sahada çalışan tacir ve esnafın iş yükünü hafifleteceğini ve bunun sınır ticaretiyle uğraşan üyelere katkı sunacağını kaydetti.

Son Güncelleme: 22.03.2016 15:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.