06 Nisan 2016 Çarşamba 14:48
Van'daki Kanser Hastaları Başka İle Gitmeyecek

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü bünyesinde kurulan Radyasyon Onkoloji Birimi, bölgedeki kanser hastalarının umudu oldu.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Cafer Alhan, yaptığı açıklamada, 700 yatak kapasiteli ve günde ortalama 6 bin 500 ayakta hastaya hizmet veren, yaklaşık 2 milyon nüfusa hitap eden bölgenin en büyük hastanesi olduklarını anımsattı.

Bölgede kanser vakalarının sık görüldüğünü ve bu hastalara medikal onkoloji bölümü ile hizmet verildiğini anlatan Alhan, kanser hastalarının tedavisinde önemli olan radyasyon onkoloji birimi eksikliğini de giderdiklerini ifade etti.

14 Mart Tıp Bayramı'nda Radyasyon Onkoloji biriminin hizmete açıldığını dile getiren Alhan, "Yaklaşık 3,5 milyon dolarlık bir yatırımla cihazlarımız, binamız, 2 radyasyon onkolojisi uzmanı doktor arkadaşımız, 4 tekniker, bir hemşiremiz, bir fizik uzmanımız ve 2 sekreter arkadaşımızla hizmet vermeye başladık. 15'inci hastamızı aldık. İnşallah, bundan sonra bu tedaviyi gerektiren hastalarımızın il dışına gitmesinin önüne geçmiş olacağız." diye konuştu.

- "Beslenme alışkanlıkları kanseri tetikliyor"

Yeni birimde radyoterapi hizmeti sunmaya başladıklarını aktaran Radyasyon Onkoloji Birimi Sorumlusu Uzman Doktor Mehmet Murat Akın da birimden önce tedavi için birçok hastanın Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Erzurum'a gitmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Radyoterapinin uzun soluklu bir tedavi yöntemi olduğunu ve bazı hastalarda 5-6 hafta veya daha fazla süre aldığını aktaran Akın, şunları kaydetti:

"Aslında dünya genelinde erkeklerde prostat ve akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri çok yüksekken bölgemizde yemek borusu ve mide kanserinde büyük bir artış görmekteyiz. Onun dışında yine beklediğimiz gibi akciğer kanseri, prostat ve kadınlarımızda ise meme kanseri sıklığı da bölgemizde mevcut. Sağlıklı beslenememe, meyve ve sebze tüketiminin az olması bölgeye has olarak da kullanılan otlar, yemek ve çay tüketimi etkili oluyor. Onun dışında su kaynaklarından gelen radyoaktif bir olay da açıklanamayan bazı bilgiler arasında ama bildiğimiz kadarıyla beslenme ağırlıklı olarak bu kanserlerin sık görüldüğünü söyleyebiliriz."

- Başka ile gitmekten kurtuldular

İdrar yollarında yaşadığı rahatsızlık nedeniyle tedavi gören Bedir Akçakaya, "Tedavi için burayı seçtim ve çok memnunum. Şifa Allah'tan, tedavi de buradaki doktorlarımızdandır." dedi.

Kemik kanseri olduğu ve akciğerinde kitle bulunduğu için tedavi gördüğünü anlatan İhsan Kırca da İstanbul'a gitmek yerine evine yakın olan hastanede yeni açılan birimi tercih ettiğini söyledi.

Maddi durumunun iyi olmaması nedeniyle başka şehre gitmekte zorlandığını ancak birimin Van'da kurulmasıyla tedavi olacağı için mutlu olduğunu ifade eden Kasım Aslan ise "Burası kurulmadan önce İzmit'e gitmek zorunda kalıyordum. Şimdi burası var ve çabuk ulaşabiliyorum. Ayrıca güzel bir yer yapılmış. Allah devletimizden, milletimizden razı olsun. Sabah geliyorum, akşam yine evime gidebiliyorum." diye konuştu.

Son Güncelleme: 07.04.2016 17:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.