08 Nisan 2015 Çarşamba 13:37
Vanlı depremzedelere 'kentsel dönüşüm' müjdesi

VAN - Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremlerin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıkan depremzedelerin kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak için hazırlanan kanun TBMM'de kabul edildi. 

AK Parti Van milletvekilleri Fatih Çiftçi, Gülşen Orhan, Burhan Kayatürk ve Mustafa Bilici, kentte 4 yıl önce meydana gelen depremlerde evleri hasar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla hazırladıkları önergeyi TBMM'ye sundu.

7 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri nedeniyle tatile giren meclisin son gününde yapılan görüşmelerle kabul edilen önerge sayesinde, kentsel dönüşümden yararlanamayan binlerce depremzedenin mağduriyeti ortadan kaldırıldı.

AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici ve Gülşen Orhan ile muhalefet partilerinden bazı milletvekillerinin de imzasıyla hazırlanarak TBMM'ye sunulan önergede, şu ifadelere yer verildi:

"Görüşülmekte olan 687 sıra sayılı kanun tasarısının geçici birinci maddesinde aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve teklif ederiz. Van ilinde 2011 yılında meydana gelen depremden dolayı hasar gören ve 7269 sayılı Kanuna göre orta hasarlı veya ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılar 16.02.2012 tarih ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak kabul edilir ve bu yapılar hakkında bu kanun uyarınca işlem yapılır. 

Van ilinde 2011 yılında meydana gelen depremden dolayı orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılar 6306 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonraki tarihlerde bu kanun uyarınca riskli yapı tespiti yaptırılmadan yıktırıldığı için bu yapılar hakkında 6306 sayılı kanun uyarınca işlem yapılması mümkün olmamakta ve bu durum söz konusu yapıların maliklerinin mağduriyetlerine sebep olmaktadır. Yapılan düzenleme ile hasarlı olarak tespit edildiği için, yani can güvenliği bakımından risk teşkil ettiği için yıkılmış olan söz konusu yapıların 6306 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesi amacıyla bu kanuna geçici bir madde eklenmesi öngörülmektedir."

AK Parti Van milletvekilleri, önergenin kabul edilmesine destek veren tüm milletvekillerine teşekkür ederek, kanunun, Van için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva da bundan sonra vatandaşların kendi imkanlarıyla yıktırdıkları hasarlı binaların kentsel dönüşüm kapsamında kabul edileceğini anımsatarak, depremin ardından büyük mağduriyet yaşayan vatandaşların sorununu ilgili makamlara taşıyarak takipçisi olduklarını belirtti.

Takva, yaşanan sorunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile milletvekillerine yazılı olarak ilettiklerine değinerek, "İlgili tüm makamlarla görüşmeler yapılmış ve konunun çözümü konusunda destek istemiştik. Emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu konuda sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızın önündeki yasal engel aşılmıştır. Umuyoruz ki yaşadığımız diğer sorunlar da benzer şekilde çözülür" dedi.

Son Güncelleme: 08.04.2015 13:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.