23 Ekim 2015 Cuma 18:05
YYÜ depremlerden sonra küllerinden kurtuldu

  SITKI YILDIZ - Van'da 4 yıl önce meydana gelen depremlerde çok sayıda binası hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), yapılan çalışmaların ardından adeta küllerinden doğdu.

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'deki depremlerde başta Erciş ilçesi olmak üzere, il merkezi ve bağlı köylerin yanı sıra YYÜ Zeve Yerleşkesi büyük hasar gördü.

Binalarının çoğunu, ağır hasar alması, sağlam durumda bulunanların da 2007 deprem yönetmeliğine uymaması nedeniyle kullanamayan YYÜ, bunun yanı sıra artçı sarsıntılardan dolayı öğrencilerinin kenti terk etmesi üzerine eğitime ara vermek zorunda kaldı.

Yönetimin öğrenci ile öğretim üyelerini geri getirmek için gösterdiği gayret ve hükümetin verdiği büyük desteğin ardından, kampüste çok sayıda konteyner ve prefabrike yapı kurularak barınma imkanı sağlandı.

Eğitime verdiği 2 aylık ara sonrasında, hasar gören binalarını güçlendirip yeni yapılar da inşa ettiren YYÜ yönetimi, adeta depremi fırsata dönüştürdü.

- "Öğrencilerimizden biri bile mağdur olmadı"

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine, geçen 4 yıllık sürede üniversitede ciddi adımlar atıldığını söyledi.

Kampüsteki binaların tamamının 2007'deki deprem yönetmeliğinden önce inşa edildiğine dikkati çeken Battal, "O dönemde birçok bina hasar gördü. Üniversitemizde binaların hemen hemen tamamının mevzuat gereği güçlendirilmesi gerekiyordu. O süreçte birçok şeyi aynı anda düşünmek zorundaydık" dedi.

Öncelikle öğrencilerin mağduriyetini engellemeleri gerektiğini anlatan Battal, şunları kaydetti:

"Konteyner ve prefabrike yapılara yönelerek, yaklaşık 19 bin öğrencimizin dağılmasını önlemeye çalıştık. Zira herkes o dönem 'YYÜ ne olacak, bundan sonra iflah olmaz' derken, biz 'Hayır, üniversitemiz depremden güçlü çıkacak' dedik. Bu kapsamda alınan önlemler doğrultusunda çalışmalara başladık ve öğrencilerimizden biri bile mağdur olmadı."

Battal, sürecin hızlı ve kesintisiz ilerlemesinde dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin büyük desteği bulunduğunu vurguladı.

- "Üniversite daha da büyüdü"

Depremden sonraki yatırımlarla büyük güç kazandıklarını, öğrenci, öğretim üyesi ve fiziki yapılarıyla önemli büyüme kaydettiklerini belirten Battal, şöyle devam etti:

"Üniversitemiz depremden bugüne kadar geçen sürede, fiziki, idari, akademik ve öğrenci açısından yüzde 80 ile 400 arasında büyüme gösterdi. 'Üniversite dağılır' denirken, gerek sağlık gerek eğitim öğretim açısından güçlenerek çıktık. Yani deprem öncesi durumumuzdan kat be kat iyi durumdayız."

- "496 lojman, 8 bin kişilik yurt yapıldı"

YYÜ'nün 1982'de kurulduğu günden itibaren yapılan hiçbir yapıyı, deprem sonrasında kullanamadıklarını bildiren Battal, depremden sonra verilen büyük desteklerle tüm binaları elden geçirdiklerini, yenilerini yaparak hizmete aldıklarını ifade etti.

Battal, 9 Kasım 2011'deki depremden kısa süre sonra öğrencilerin kente dönüp eğitime başladığını anlatarak, "Bir yılda 496 lojman, merkezde 6 bin 100 olmak üzere 8 bin kişilik yurt kapasitesine ulaştık. Buna ilaveten eski lojmanlarımızı da güçlendirdik. Üniversitemizi güvenli binalara kavuşturduk" bilgisini verdi.

YYÜ'nün altyapı ve kapasitesinin güçlü hale gelmesiyle yurt dışına da açıldığını kaydeden Battal, bu çalışmaların semeresini almaya başladıklarını, üniversitede şu an binin üzerinde yabancı öğrenci bulunduğunu dile getirdi.

Depremden önce yaklaşık 19 bin olan öğrenci sayılarının bugün 30 bine çıktığını bildiren Battal, "O dönem 520 olan öğretim üyemizden yaklaşık 220'si çeşitli nedenlerle başka üniversitelere gitti. Ancak şu an itibarıyla öğretim üyesi sayısını da 800'e çıkardık" dedi.

Üniversitenin sağlık alanındaki çalışmalarına da değinen Battal, hastanede artık organ nakli yapıldığını, yakın zamanda ilik naklinin de gerçekleştirileceğini belirtti. Battal, YYÜ'yü ilk sıralara getirme hedefine odaklandıklarını vurguladı.

- "Bazen dibe vurması gerekiyor"

Depremin verdiği zararların yanında büyük getirilerinin de olduğuna inandığını anlatan Battal, "(Bazen bir şeylerin harekete geçmesi için dibe vurması gerekiyor), bizim için bu söz mü uygun olur diye bazen düşünüyorum. Kendimize gelmemiz için böyle bir durumla karşı karşıya geldik. Bugün itibarıyla üniversitemiz, çok güzel bir sinerjiyle yoluna devam ediyor. İnşallah bu sinerjimizi artıracağız" değerlendirmesinde bulundu.

Öğrenciler de üniversitede depremin ardından büyük farklılıklar yaşandığını bildirdi.

Son Güncelleme: 23.10.2015 18:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.