06 Aralık 2018 Perşembe 22:28
Yerli Aşı Kullanımı 2019 Yılında Başlıyor

Yerli Aşı Kullanımı Başlıyor

Ülkemizin her alanda milli üretime geçme faaliyetleri neticesinde yerli aşı kullanımı 2019 yılının ilk çeyreğinde başlaması ön görülmektedir.

Ülkemizdeki gelişmişlik seviyesini artması ile birlikte birçok alanda dışa bağımlılıktan kurtulmak için çalışmalara başlanmış durumdadır. Bunlardan birisi de yerli aşı kullanımına yönelik çalışmalardır. Yapılan yoğun ve gayretli çalışmalar neticesinde ise ilk yerli aşıların 2019 yılına kullanılmaya başlanacağı ifade edilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamada; ‘’ Yerli aşı konusunda çalışmalar oldukça başarılı bir şekilde devam etmektedir. Birçok aşı için geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Bu anlamda ilk aşamada difteri ve tetanos için geliştirilen ilk yerli aşının gelecek yıldan itibaren kullanılmaya başlanacaktır. Daha sonraki dönemde ise birçok yerli aşı artık ülkemizde geliştirilerek birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da dışa bağımlılıktan önemli ölçüde kurtulmayı planlıyoruz.’’ Şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Avrupa’nın Aşı Üreten 6. Ülkesi Oluyoruz

Ülkemizde 2019 yılından itibaren birçok aşıda yerli üretime geçilecek olması büyük bir başarı göstergesidir. Çünkü Avrupa’da kendi aşısını üreten ve diğer ülkelere satan sadece 5 ülke bulunmaktadır. Bu anlamda ülkemizde bunun başaran 6. Ülke olarak önemli bir başarıya imza atmış durumdadır. Aşılarda yerli üretime geçilmesinin en önemli avantajı ise artık sağlık anlamında bazı ülkelerin insafına kalmaktan çıkılmış olmaktadır. Çünkü bazı ülkeler belirli dönemlerde ellerinde aşı olmasına rağmen parası ile bile aşı satışı yapmamaktadır. Bu da on binlerce insanın sağlık anlamında büyük bir risk altına girmesi demektir.

Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan2ın açıklamalarının devamında ise; ‘’ yerli aşı üretimi son derece sevindirici olmak ile birlikte yeterli değildir. Çünkü daha öncede birçok ülke yerli aşı üretimi gerçekleştirse de teknoloji ve süreklilik anlamında başarıya ulaşamamışlardır. Bu sebeple ülkemizin en önemli önceliği sadece yerli aşı üretimi yapmak değil o teknolojiyi geliştirmek ve sürdürmek olmalıdır. Tüm planlamalarımız bu doğrultuda yapıyoruz’’ şeklinde açıklamalarına son vermiştir.

Son Güncelleme: 12.12.2018 20:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.