07 Kasım 2015 Cumartesi 14:03
Ben hastayla değil vücuduyla konuşurum

Sağlık dünyasında 'Sihirli eller' olarak anılan Dr. Chet Collins, her yıl bir ay boyunca Türkiye'de kalıyor. Geliştirdiği 'Hareket Onarım Terapisi' yöntemi ile hastalarını tedavi ediyor. Collins, ağrılarımızın yanlış hareketleri tekrarlamamızdan kaynaklandığını iddia ediyor
Dünyanın fizyoterapi alanındaki önemli isimlerinden Chet Collins, kas-iskelet sistemindeki problemli bölgeleri, kendi geliştirdiği ve dünya fizyoterapi literatürüne geçen yöntemi 'Hareket Onarım Terapisi'yle tedavi ediyor. Chet Collins'e bu sebeple sağlık dünyasında 'Sihirli Eller' deniliyor. Her yıl bir ay boyunca Türkiye'de kalan ve hastalarını geliştirdiği yöntem ile tedavi eden Dr. Collins ile ağrılar üzerine konuştuk... 

 Hareket Onarım Terapisi nasıl ortaya çıktı? 
Uzmanlık alanım fizyoterapi. Doktora tezimi de bu alanda yaptım ve çalışmalarımı sürdürdüm. 20 yıldır bu işi yapıyorum. 20 yıl içerisinde dünyanın birçok yerinden edindiğim bilgileri birleştirip bu tekniği ortaya çıkardım. Bu bilgilerden bir kokteyl yaptım. Bu yönde ilerlemeyi tercih etmemin bir sebebi de sporla uğraşıyor olmam. Bisiklet binicisiyim ve benim de pek çok ağrılarım oluyor. Bu ağrıların insana nasıl hissettirdiğini çok iyi anlayabiliyorum. 

 Neden Türkiye, niçin tedavi için İstanbul'a geliyorsunuz? 
Richmond oteller zinciri sayesinde İstanbul'a gelmeye başladım. Hastalarım neredeyse; ben de oradayım. Onların ağrılarını rahatlatmak amacıyla Türkiye'ye geliyorum. 

AĞRIYI İNKAR EDİYORLAR 

 Türk hastaları gözlemleme şansınız olmuştur. Türkler'in ağrı eşikleri nasıl? 
Bütün dünyadaki insanlar aslında birbirine benziyor. Herkes problemi olduğunu inkar ediyor. Artık problemle başa çıkamayacakları zaman bir problemleri olduğuna inanıyorlar. Bu problemi fark ettiklerinde de ilk önce başvurdukları şey ağrı tedavisi ya da ağrıyla ilgili ilaçlar... Ama bu bir tedavi sağlamıyor. Hatta daha kötüye gitmelerine sebep oluyor. Çünkü sadece ağrıyı kesiyorlar; problemin özüne inmiyorlar. Bütün çalıştığım ülkelerde aslında problemler birbirine çok benzer. Bu daha çok insan olarak bir problem; kültürel bir problem değil. Bu ağrılarının çoğu da hareketsizlikten kaynaklanıyor. 

 Bütün gün ağrısı olan birinin meslek hastalığına bağlı ağrısı olamaz mı? Mesela kameramanlar... 
Oturmakla ayakta durmak arasındaki problemler çok benzer. Çünkü oradaki temel şey, bir kasın çalışmadan sabit bir şekilde durmasıdır. Bir kas sabit durup herhangi bir hareket yapmıyorsa, o kas sabit durduğunda da çok fazla efor sarf ediyor demektir. Bu, her iki şekilde de ağrılara sebep olur. 

 Hastalar size çok mu çaresiz bir şekilde geliyorlar? 
Gelen hastalardan yüzde 80'i her şeyi denemiş ancak ağrıları geçmemiş kişiler. 

İÇ ORGANLARDA ETKİLİ DEĞİL 

 Her ağrı çeken Hareket Onarım Terapisi'yle iyileşebilir mi? 
Kas ve iskelet sistemiyle ilgili her ağrıyı geçirebilir. Ancak iç organlarla ilgili ağrılara bir etkisi olmaz. 

 Baş, karın ağrısı daha çabuk geçebiliyor. Böbrek ağrısı gibi iç organlarla ilgili ağrılar sizin yönteminizle geçebilir mi? 
İç organların etrafını saran da kaslardır. Eğer bu kaslarla alakalı bir sorun varsa tabii ki yapabileceğim bir şey var. Ama bu ağrı direkt organdan kaynaklanıyorsa ona yapabileceğim bir şey yok. Çünkü ben sadece kas ve iskelet sistemi ile ilgili tedavi uygulayabiliyorum.

 Peki migren ağrıları? 
Migren birçok etkenin karışımıdır. Tek bir sebepten olmaz. Migrenin kas problemlerinden kaynaklandığı kısmını ortadan kaldırabiliriz. Bunu yaptığımızda hastanın ağrıları çok azalır. 

AĞRI ÇEKERKEN HAREKET OLMAZ 

 Bir yerimiz ağrıdığında yataktan zor kalkıyoruz. Vitamin haplarıyla ayakta duruyoruz. Bu durumda egzersizleri nasıl yapmalıyız? 
Ağrıların sebebi kasların güçsüz olması. Biz bu ağrıları tamamen dindirmek için kasları güçlendirmeliyiz. Ama bir insanın kaslarını, o insan acı çekerken güçlendiremeyiz. İlk önce yapılması gereken, iki hafta boyunca dinlenmek. Bu süre içerisinde hafif hareketler yapılmalı. Bu iki haftadan sonra da bir aylık bir süreç veriyoruz. Bu süreçte hem hareket etmelerini, hem de dinlenmelerini istiyoruz. Önemli olan ağrıların dinmesi. Ağrı çekerken hareket edemezsiniz. Ağrılar dindikten sonra kasları güçlendirmek için bir ay gibi bir süre hazırlık yapıyorsunuz, ondan sonra güçlendirmeye başlıyorsunuz kaslarınızı. İnsanların yataktan kalkamamalarının sebebi, gün içinde çok yorulmaları. Bu da kaslarının doğru çalışmamasına sebep oluyor. Kaslar doğru çalışmadığı için normalden çok daha fazla yoruluyor. Bu sebeple de uykuda da rahatlama sağlanamıyor. 

 Egzersiz yapmayı sevmeyenlere önerileriniz nedir? 
Kişi kaslarını doğru çalıştırmaya başladığında bir daha ağrı çekmek istemeyecek ve kendiliğinden bu egzersizleri yapacak. Eğer yapmıyorsa bu kişinin kendi seçimi... Bu hareketler tamamen kaslar arasındaki koordinasyonu sağlamak için; güçlendirmek için değil. Kaslarınız doğru çalıştıktan sonra sizin hangi hareketi yaptığınızın pek bir önemi kalmayacak. 

HAFTADA BİR, BİR SAAT DEĞİL HER GÜN 10 DAKİKA YÜRÜYÜN

 Eğer bir hareketi yaptığınızda bir yerinizde bir ağrı hissediyorsanız o hareketi yanlış yapıyorsunuz demektir. 
 Vücudunuzu hareket etmekten alıkoyarsanız sorun yaşarsınız. Sürekli spor yapmaktan bahsetmiyoruz. Sürekli bir hareket içerisinde olmaktan bahsediyoruz. 
 Önemli olan yaptığız harekete alışkanlık sağlamak ve düzenli olarak yapmak. 
 Bir gün boyunca bir saat yürümek değil, her gün 10 dakika yürümek daha etkili. 

İLK ÖNCE AĞRIYI ORTADAN KALDIRMALIYIZ

 Bazı doktorlar, 'Ağrıyı hissettiğiniz anda ağrı kesici alın, ağrı çekmeyin' der. Bir kısmı da 'Asla ağrı kesici içmeyin, bırakın ağrısın' der. Siz ne öneriyorsunuz? 
Benim için önemli olan ağrıların ortadan kalkması ama ilaçla değil, Hareket Onarım Terapisi'yle. İlk önce ağrıyı ortadan kaldırmalıyız ki bir insanın hareket etmesini sağlayalım. 

 Tedaviden sonra masaj ağrıları ortadan kaldırabilir mi? 
Bu, hastaya ve problemine göre değişebilen bir şey. Bazen olumlu, bazen ise olumsuz etki yaratabilir. Dokunun çok hassas olduğu durumlarda dokuya masaj yapmanız o dokuya daha fazla zarar verir. Masaj bir tedavi yöntemi değildir. Anlık bir rahatlama sağlar. Normalde doktorlar hastalarına soru sorar ve onlardan cevap alır. Ancak ben hastanın neresinin ağrıdığını sorarım ve ağrının şiddetini parmaklarımla yaptığım baskıdan anlarım. Ben hastayla değil, vücuduyla konuşurum

 Ağrıyan yere sıcak su torbaları, havlu ısıtıp koymak ne kadar doğru? 
Bu sadece Türklere özgü bir şey değil. Tüm dünyada insanlar rahatlamak için bu tarz yöntemler deniyor. Bazı durumlarda sıcak, bazen soğuk uygulamak gerekiyor. Yanlış uygulamalar, durumu daha da kötüleştirir. Konuyla ilgili bilinçlendikten sonra ya da doktordan tavsiye aldıktan sonra gerekli uygulamayı siz de yapabilirsiniz. 

Son Güncelleme: 07.11.2015 14:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.