16 Kasım 2016 Çarşamba 12:56
Ağrı'da 14 Kasıma Özel Diyabet Standı Kuruldu!

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla stant açıldı. 

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Caddesi'nde açılan stantta, vatandaşlara kan şekeri ölçümü yapıldı, diyabet hakkında bilgiler verildi.

Sağlık görevlileri, ölçüm sonucuna göre, uyarılarda bulunarak, bazı kişileri hastaneye yönlendirdi.

Gün dolayısıyla ayrıca İbrahim Çeçen İlkokulu'nda diyabet etkinliği düzenlendi. 

Etkinlikte öğrenciler arasında düzenlenen şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül olarak meyve sepeti verildi. 

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli diyetisyeni Gamze İnce tarafından öğrencilere diyabet hakkında eğitim verildi. 

agrida-14-kasima-ozel-diyabet-standi-kuruldu!.jpg

 

DİYABETE GÖZ YUMMA!!!

           Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun bu yıl belirlediği tema diyabette komplikasyon risklerinin azaltılması için erken tanı ve taramanın önemi olarak belirlenmiştir.

           Tip 2 diyabet taraması komplikasyon riskini önlemek açısından çok önemlidir.

- Dünyada 2015 yılında 415 milyon yetişkin diyabetli sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağı tahmin edilmektedir.

- Yaşam tarzı değişiklikleri ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirebileceği veya önlenebileceği öngörülmektedir. Birçok ülkede sağlıksız beslenme ve fiziksel olarak inaktif yaşam tarzı, çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme riskini artırmaktadır.

- Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki diyabetli birey sayısı sürdürülebilir kalkınmaya tehdit olarak artmaya devam etmektedir.

           Diyabet komplikasyonları için tarama yapılması tüm diyabet tiplerinin yönetiminde önemlidir.

- Diyabetli her iki kişiden biri tanı almadığı bilinmektedir. Bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirmektedir. Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir.

- Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite (ayak-bacak) ampütasyonunun (kayıp) en önemli nedenidir.

- Optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta; diyabet komplikasyonlarının taranmasıdır.

- 2015 yılında 415 milyon diyabetlinin üçte birinde (93 milyondan fazla kişi) diyabetik retinopati (göz hastalığı) gelişmiştir.

- Diyabet ve komplikasyonlarının tedavisi birinci basamak sağlık hizmetlerinde başlamalıdır ve bu hizmetler diyabetik retinopati taramasını içermelidir.

- İyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı görme bozukluğu ve körlük önlenebilir.

          Türkiye’de Diyabet

         

“Türkiye Diyabet Programı 2015-2020”de diyabet hastalığı ile ilgili genel bilgiler özetlenmiş, diyabetin Dünya’da ve Türkiye’de mevcut durumu ortaya konmuş ve diyabetle etkin mücadele edilebilmesi için ulaşılması gereken 5 amaç belirlenmiştir. Bu amaçlar;

- Etkin diyabet yönetimi için politika geliştirmek ve uygulamak,

- Diyabetin önlenmesini ve erken tanı konmasını sağlamak,

- Diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisini sağlamak,

- Çocukluk çağında diyabet bakım ve tedavisini geliştirmek,

- Tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemek ve diyabet ve diyabet programını etkin izlemek ve değerlendirmektir.

 

agrida-14-kasima-ozel-diyabet-standi-kuruldu!-001.jpgagrida-14-kasima-ozel-diyabet-standi-kuruldu!-002.jpgagrida-14-kasima-ozel-diyabet-standi-kuruldu!-003.jpg

 

Son Güncelleme: 30.09.2017 12:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.