11 Ekim 2013 Cuma 00:00
KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisinin 16 Mayıs 2012 Çarşamba günkü birleşiminde kabul edilerek yasalaştı.

 

Ağrı Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Op. Dr. Mehmet Kerim Yıldız yaptığı açıklamada “Türkiye’nin modern şehirlere kavuşmasına öncülük edecek yasa kentsel dönüşümde devrim niteliği taşıyor.

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yasa ile şehirleri adeta yeniden inşa edecek. İnsan hayatı hiçbir değerle ölçülemez. Allah korusun 5-6 büyüklüğünde bir depremde onlarca vatandaşımızı kaybediyoruz. Bunun için afetlere dayanıklı, modern, çevreci, enerji tasarruflu binalar yapılacak.” dedi.


Milletvekili Yıldız açıklamasında; “Yasa ile bakanlığın hedefi öncelikle deprem riski taşıyan bölgelerde var olan ve 4-5 büyüklüğündeki depremlerle yerle bir olan binaların yıkılarak yerlerine daha modern, 9-10 büyüklüğündeki depremlere dayanıklı binaların inşa edilmesi.

 

 

Yasa ile sadece deprem riski taşıyan bölgelerde değil, her türlü afet riskini taşıyan bölgelerde kentsel devrim yapılacak. İlk etapta 2B arazilerinin gelirlerinden gelecek 5 milyar (5 katrilyon) lira ile başlayacak proje, 15 yıla yayılacak ve toplam 2,5 trilyon liraya mal olacak. İstanbul ve İzmir’e öncelik verilecek proje daha sonra hazırlığını yapan tüm belediyeleri kapsayacak şekilde genişletilecek. Dönüşümün başladığı bölgelerde öncelikle vatandaşın rızası gözetilecek.” dedi.

 

 

Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğini kaydeden Yıldız, dönüşümün başladığı bölgelerde kira yardımı dahil vatandaşlarımıza her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. İlerleyen dönemde Ağrı’nın da bu yasa kapsamında kentsel dönüşümden yaralanacağını anlatan Yıldız, proje uygulanmaya başladığında Ağrı’nın çehresinin değişeceğini belirtti.

 

 

Yerel basının yasayı gündemde tutmasını ve vatandaşlarımızı bilgilendirmesini de isteyen Milletvekili Yıldız, “devrim niteliğinde olna kentsel dönüşüm yasasının, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünü en az on yıl canlı tutarak, işsizliğin azalmasına ve ekonominin büyümesine çok büyük katkı sağlayacağının da gözden uzak tutulmaması gerekir.” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.