10 Şubat 2015 Salı 18:45
Suriyeli Direnişçilerden Seferberlik

Suriye - Ürdün sınırındaki Dera eyaletinde, direnişçilerin son aylardaki saldırıları BAAS rejimini köşeye sıkıştırdı.

Şam merkezinden Dera'ya geçen haftanın sonundan bu yana yoğun bir sevkiyat yapıldığı gözlemlenirken yerel kaynaklar BAAS rejiminin bölgede direnişçilere karşı büyük bir saldırı başlattığını belirtiyor. 

Kafr Şems, Hirbet el Afa, Deyr el Adas ve Kuneytra gibi bölgelerde ileri harekat yürütmeye çalışan Suriye rejiminin en az 7 tankının tahrip edildiği ve çok sayıda askerinin hayatını kaybettiği öne sürülüyor. 8 Şubat akşamı Güney Cephesi ve İslami Cephe bileşenleri Dera'da seferberlik ilan ederken direnişçilerin kontrolündeki pek çok bölgeden Dera'ya yardım konvoyları gönderiliyor.

DERA NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye'nin kuzeyinde aylardır devam eden saldırıya rağmen Şam rejimi henüz istediğini alabilmiş değil. Halep kırsalında Handerat'taki savunma hatlarını kırarak Halep'i kuşatmak isteyen Şam rejimi, Handerat'taki hattı kıramadığı gibi Bureyc, Mecbel kavşağı, Sifat ve Mellah gibi pek çok stratejik bölgede önemli mevzilerini kaybetti.

Suriye'nin güneyinde de Şam ve çevresinde yayılan direnişçi güçlere karşı iki yıldır devam eden saldırılara rağmen Esed güçleri hala Guta ve Kalemun bölgesinde ciddi bir ilerleme sağlayamadı. İki cephede sıkışan savaşın dengesini bozan hamleyi ise geçtiğimiz üç ay boyunca Suriyeli direnişçiler Dera'da gerçekleştirdi. Dera kırsalında pek çok önemli bölgeye giren ve Şam rejimiyle Dera'daki pek çok rejim unsuru arasındaki kara bağlantısını koparan Suriyeli direnişçiler Dera - Şam otobanında da önemli kavşakları kontrol etmeye başladılar. 

Zaten doğu ve batı yönünden ciddi bir baskı yaşayan Şam rejimi güneyden Suriyeli direnişçilerin Şam'a baskı kurmasını önlemek isterken aynı zamanda Dera hattında ilerleme sağlayarak Şam'ı çevreleyen direnişçilerin lojistik desteğini de kırmayı planlıyor.

Rejiminin bölgeye Lübnanlı milisler başta olmak üzere pek çok ülkeden getirilen Şii güçleri gönderdiği öğrenilirken bölgeyi İslami Cephe, Nusret Cephesi ve yerel gruplar birlikte savunuyor.

 

Son Güncelleme: 10.02.2015 18:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.