07 Haziran 2016 Salı 17:48
'Jeopolitik Riskler Petrol Fiyatlarında Belirleyici Bir Güç Olmaya Devam Ediyor'

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG Türkiye, küresel petrol ve gaz piyasaları ile ilgili bir araştırma yaptı. Bulgulara göre jeopolitik riskler petrol fiyatlarında belirleyici bir güç olmaya devam ediyor. Araştırmada ham petrol fiyatlarında gelgitlerin yaşanmasının nedenleri şöyle açıklandı:

"Petrol kuyusu sayısındaki keskin düşüşe ve çok sayıda Kuzey Amerikalı kaya petrolü üreticisinin iflas etmesine rağmen ham petrol üretim seviyeleri şaşırtıcı bir şekilde güçlü kaldı. Diğer taraftan, petrol üretimi merkezlerindeki kesintisiz rekabet, ABD'nin yüksek miktarda ham petrol üretimi ve umut vermeyen küresel ekonomi, uluslararası ham petrol fiyatlarının belirlenmesinde etkili oluyor."

KPMG Türkiye'yenin bulgularına göre küresel petrol ve gaz piyasaları bıçak sırtında ve tehlike henüz atlatılamadı. Geçtiğimiz haftalarda dünyanın en büyük petrol şirketlerinden gelen kötü çeyrek dönem sonuçları, petrol sektörünün üzerindeki kara bulutların henüz tam olarak dağılmadığını gösterdi. Yapılan değerlendirmede iyimser olmak için de bazı nedenlerin olduğu belirtilerek, "Petrolün varil fiyatının yeniden 50 dolara doğru yönelmesiyle birlikte petrol piyasalarında da canlanma izleri görülüyor." denildi.

Jeopolitik risklerin petrol fiyatlarında belirleyici bir güç olmaya devam ettiği vurgulanan araştırmada şunlar kaydedildi:

"Rusya, ABD ve OPEC gibi bazı önemli petrol üreticisi ülkeler fiyatların yeniden yükselmesini sağlayacak, sürdürülebilir bir küresel arz seviyesi konusunda bir türlü anlaşmaya varamıyor. Sonuç olarak, küresel enerji piyasaları hâlâ ilgi ve merakla takip edilecek bir alan olma özelliğini sürdürüyor. OPEC üyesi üreticiler ile OPEC dışı üreticiler arasında Doha'da yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmamasının OPEC'in gücünün sorgulanmasına neden oldu. Bunun sonucunda Brent tipi ham petrolün gelecek piyasalarındaki varil fiyatı bir gecede 44 dolardan 41,99 dolara geriledi, üstelik "ayı piyasasında" uzmanlar aşağı yönlü hareketin devam edebileceğini öngörüyorlar."

Petrol ve gaz arz tarafında öne çıkan gelişmeler ise şöyle yer aldı:

"Ham petrol fiyatları Mart ayının başında üç aylık dönemin en yüksek seviyesine çıkarak daralan arz karşısında canlandı. Koordine üretim faaliyeti ve ABD dolarının zayıflaması üzerine yeni üretici konuşmaları yapıldı. OPEC ham petrol üretimi, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması ve sevkiyatın ciddi oranda artmasına rağmen Irak, Nijerya ve BAE'nin yaşadığı kayıplarla birlikte Şubat ayında 90 bin varil/gün azalarak 32,61 milyon varil/gün'lük güçlü bir seviyeye geriledi. OPEC'in en büyük üreticisi olan Suudi Arabistan, arzları istikrarlı bir seviyede tutuyor. Dünya rafineri üretimlerinin 2016'nın ilk çeyreğinde 79,1 milyon varil/gün seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durum OECD rafineri üretiminin zayıfladığını ve ilk çeyrekte bir zirve kayması yaşanacağını gösteriyor. 2015'in son çeyreğinde yıllık büyüme, stok birikimlerinin arasında ve dünya petrol talebindeki büyümenin yavaşlamasıyla birlikte 1 milyon varil/gün değerinin altına düştü."

DÜNYADA PETROL TALEBİ DEĞİŞMEYECEK

Çalışmada, petrol ve gaz piyasalarının talep tarafında öne çıkanlar şu şekilde sıralandı:

"OPEC'in aylık raporunda, ham petrole duyulan talep artışına dair genel tahminin 2016'da günlük 1,25 milyon varil seviyesinde kalarak değişmeyeceği öngörülüyor. OPEC dışındaki üreticilerden gelen, arzın 700.000 düşeceğine dair tahmin daha şüpheli bir duruma girdi. Başta ABD ve Çin olmak üzere talep artışındaki keskin yavaşlamalar, küresel büyümeyi bir önceki yıla kıyasla 2015'in dördüncü çeyreğinde 1,2 milyon varil/gün seviyesine düşürerek, 2015'in üçüncü çeyreğindeki beş yılın neredeyse en yüksek seviyesi olan 2,3 milyon varil/gün'ün oldukça altına itti. 2016 için yaklaşık 1,2 milyon varil/gün artışı tahmin ediliyor."

Son Güncelleme: 07.06.2016 17:48
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.