11 Ekim 2013 Cuma 00:00

 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bölgenin en büyük ihtiyacının kardeşlik, barış ve güvenlik olduğunu ve terörün bitmesi halinde bu bölgenin hızla kalkınacağını söyledi.

 

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere hava yolu ile Ağrı'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı; Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Ağrı Milletvekilleri Fatma Salman Kotan, Mehmet Kerim Yıldız ve Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, AK Parti İl Başkanı Abbas Aydın, kamu kuruluşlarının temsilcileri ile partililer karşıladı. Havaalanından Ağrı Valiliğine geçen Bakan Günay, tören mangasını selamladıktan sonra geçtiği valilik girişinde kendisine hediye edilen Nuh'un gemisi maketi ve İshak Paşa Sarayı tablosunu aldı.

 

Valilik makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Ertuğrul Günay, İshakpaşa Sarayı'nın dünya miras listesinde bulunduğunu hatırlattı. Sarayda başlatılan restorasyon çalışmalarının 2012 yılında bitirileceğine vurgu yapan Bakan Günay, "İshakpaşa Sarayı dünya miras listesindeki mekanlarımızdan bir tanesi. 2012 yılında İshakpaşa Sarayı'nın restorasyonunu bitirmiş olacağız. Önceki yıl yaptığım ziyarette Ahmed-i Hani Türbesi'nin yapılmasını istemiştim, ancak ihale sürecinde bazı gecikmeler olmuş. Şimdi ihale süreci tamamlandı. Yer teslimi yapılmış, şimdi o projeyi yerinde inceleyeceğiz. Ağrı Dağı'nda Nuh'un efsanesini yeniden canlandırılması için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Meteor çukurunun çevre düzeni konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ağrı'da yarım kalan bir kültür merkezi inşaatı var. 90'lı yıllarda planlanan merkezi belki başka kurumlara devredilerek son yıllarda planlanan merkezi bitirmeye çalışacağız.

 

Ağrı eski bir yerleşim merkezi olmasına bu bölgenin kültür kökleri itibari ile önemli bir merkezi olmasına rağmen sonraki yıllarda sosyal donatı ve sosyal alt yapısı olarak geri kalmıştır. Bu yüzden kültür merkezinin hızla tamamlanması, Ağrı'ya sanat ve kültür gruplarının daha sık gelmesi açısından önemli bir altyapı yatırımı olarak görüyorum. Bugün bu bölgeye yaptığımız geziye kalabalık bir heyetle geldik. Ayrıntılı bir şekilde neler yapmamız gerektiğine bakacağız" dedi.

"TURİZMDE DÜNYADA 7. SIRADAYIZ"

Türkiye'nin turizmde hızla yükseldiğine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ülkenin bu alanda dünyada 7. sırada olduğunu belirtti. Bu yükselişin hızla devam edeceğini kaydeden Günay, "Bu yıl ya da gelecek yıl belki de daha üst sıralara çıkacağız. Dünyanın tanınmış turizm ülkelerinden biri olduk ama biz sadece İstanbul ya da Antalya ile tanınmak istemiyoruz. İshakpaşa Sarayı'nı, Ani Harabeleri'ni, Van Gölü'nün çevrelerindeki doğal güzellikleri, Ahlat Mezarlıklarını, Diyarbakır'dan Trabzon'a kadar bütün bu doğu ve güneydoğudaki tarihsel kültürel yapılarımızı, mutfak renkliliğimizi, bütün dünya tanısın, turizmin bereketinden Türkiye'nin bütün coğrafyaları faydalansın istiyoruz. Bunun için devletin yapması gerekenleri biz yerine getirmeye çalışıyoruz. Altyapı, sağlık ve turizm altyapısını iyileştirmeye çalışıyoruz. Ama bunun dışında bir tek şeye ihtiyacımız var. Bölgedeki güvenliğe, barışa, kardeşliğe huzura ve sükunete ihtiyacımız var. Sizi temin ederim ki bölgede güvenlik, huzur ve sükunet ortamı tesis edilsin, bu bölge Türkiye'nin çok hızla gelişen, çok hızla kalkınan, turizm nimetlerinden hızla yararlanan, çocuklarımızın iş ve aş bulabildiği, insanların geçinmek için başka bölgelere göç etmediği, doğduğu topraklarda mutlu yaşayabildiği ve doyduğu hale dönüşebilir. Böyle bir potansiyelimiz var. Onun için herkese barışa, kardeşliğe birliğe katkıda bulunması için çağrıda bulunmak istiyorum" dedi.


"KÜRTÇE ESERLERE SAHİP ÇIKILACAK"

Konuşmasında Kürtçe eserlere de vurgu yapan Günay, Ahmed-i Hani'nin yayınlanan Mem-u Zin eserinin basılmasının ardından çalışmaların sürdüğüne dikkat çekerek, "Ahmed-i Hani bu coğrafyanın en büyük isimlerinden, destan yazarlarından, tarih içindeki önemli seslerinden birisi. Geçtiğimiz yıllarda sivil bazı girişimler tarafından bazen özünde biraz tahrip edilerek veya baskı kalitesi çok gözetilmeden basılmıştı. Bununla ilgili geçmiş yıllarda çeşitli serüvenler, tutuklanmalar yaşanmıştı. Türkiye'de demokrasi
iyi bir yere geldi. Biz kültürel çoğunluk içerisinde, gönüllü yurttaşlık temelinde Türkiye'nin bütün kültürlerini, seslerini, çiçeklerini, illerini, inançlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Bunun güzel örneklerinden biri de Mem-u Zin destanıdır. Mem-u Zin'den sonra bu bölgede nasıl Türkçeye sahip çıkıyorsak Kürtçenin de bütün kaynaklarına sahip çıkıp onları da yaşatmayı arzu ettik. Onun için Mem-u Zin bir başlangıç oldu. Bir kapıyı açtık. Bir anahtar oldu. Arkasından ne yapabiliriz? 'Faki Teyran' dediler bize.

 

Faki Teyran, Yunus Emre gibi iyilik, güzellik simgesi gibi bir ses. Onunla ilgili geçen yıl bir sempozyum yapılmıştı Van'da. Faki Teyran'ın, basımını yapabileceğimiz özgün bir yayınlanmış bir eserini bulamadık. Şimdilik onu araştırıyoruz. Fakat Molla Ahmet Mele Cizreyi denilen Molla Ahmet Cizre'nin divanı var. O da en az Mem-u Zin kadar önemli. Şimdi bakanlığımız onun üzerinde çalışıyor. Örnek basım bulduğumuz zaman 2012 yılında bu eseri sizlere sunmuş olacağım. Ama bununla da sınırlı değil, bizim
coğrafyamızda Süryani ya da Arabi geleneği de var. Onların da kaybolmaması gereken, geleceğe taşınması gereken önemli ve özgün eserlerini de bulduğumuz zaman basımını yapacağız. Bu arada yıl sonunda çok güzel bir Yunus Emre yetiştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından sırasıyla Ağrı Belediyesi ve AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaret eden Başkan Ertuğrul Gtz. Dünyanın tanınmıünay, Bitlis'in Ahlat ilçesinde gerçekleştireceği ziyaretin ardından Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde incelemelerine devam edecek. Bakan Günay, akşam saatlerinde İshakpaşa Sarayı'nda düzenlenecek olan opera gösterisini izleyecek.

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.