29 Kasım 2013 Cuma 18:26
Aydemir: Dershaneleri Kapatın Ama?
Ülke gündemi haftalardır “dershaneler kapanacak mı?” sorusu soruluyor.
 Bunun için her kafadan ayrı bir ses çıkıyor…
 Kimisi siyasi yaklaşıyor meseleye, kimisi de körü körüne saplanıp kaldığı cemaat ideolojisini rehber ediniyor.
 Dolayısıyla konuya gerçekçi bir açıdan bakan yok…
 Bir yandan hükümet kanadı bu konuda önemli bir rant oluştuğuna ve bu olumsuzluğun mutlak anlamda yok edilmesi gerektiğine inanıyor.
 Öbür yandan dershaneciler, okullarda verilen eğitim ve öğretimin yetersiz olduğunu dillendiriyor, böylece dershanelerin, okulların tamamlayıcısı olduğunu söylüyorlar
 Aslında hükümetin iddia ettiği gibi, velilerin cebinden her yıl takriben 20 milyar lira dershanelerin kasasına akıyor. Bu da küçümsenmeyecek kadar mühim bir rakam.
 Ne yazık ki şu aşamada yapılacak hiçbir şey yok:
 Doğu ile Batı’nın eğitimi arasında dağlar kadar fark olduğu bilinen bir gerçek: Okulların yetersiz olduğu bölgemizin en ücra köşelerinde, halen bir salonda,  ders verildiği iddia ediliyor.
 Ama maddi imkânları yetersiz olan ailelerle varlıklı ailelerin çocukları aynı eğitim olanaklarından yararlanamıyor:
 Varlıklı aileler çocuklarına özel okullarda eğitim verdirirken, yoksul ailelerin çocukları zar zor devletin resmi okullarına gidebiliyor.
 Hatta yoksulların çocukları boş zamanlarında da geçim sıkıntısı yaşayan ailelerine katkıda bulunmak amacıyla gencecik bedenlerini türlü işlerde heba ediyor!
Şimdi soruyorum… Bu durumda hangi ailenin çocukları üniversite sınavlarında başarılı olabilir?
 Yarım gün okula giderken, yarım gün çalışma mecburiyetinde kalan bir çocuk üniversite sınavında nasıl bir başarı elde edebilir?
 Ya da farklı sınıfların yer aldığı aynı salonda eğitim alan bir öğrenci, teknolojik donanımlı dersliklerde eğitim gören öğrenciyle nasıl yarışabilir?
 Elbette dershanelere çok para akıyor, dershane parası bulmakta bile zorlananlar var, bütün bunlar tamam, ama gelin görün ki okulların farklılıkları söz konusu olduğu, eğitim kalitesinin tartışıldığı ülkemizde, dershanelerin kapatılması tabiî ki alınmış en iyi bir karar amma?
 Yapılması gereken şudur: Önce eğitime kalite getirilmeli, akabinde sosyal sınıflar arasındaki uçurum kapatılmalı ve ondan sonra dershanelerin kapatılması gündeme getirilmeli.
 Aksi halde Arap saçına dönen eğitim eşitsizliği, içinden çıkılmaz bir hal almakla beraber, Allah muhafaza sosyal patlamalara davetiye çıkarılmış olur.

    ali riza aydemir-dersaneleri kapatin

Son Güncelleme: 29.11.2013 18:26
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.