18 Temmuz 2016 Pazartesi 14:18
Başbakan Yıldırım: Türkiye'deki Şehitlik Mertebesinin En Üstüne Çıkmışlardır.

Başbakan Binali Yıldırım, püskürtülen darbe girişiminde 208 kişinin şehit olduğunu açıklarken, "Bunların 60'ı polis, 3'ü asker, 145'i sivil. Sivil şehitlerimiz derken, bunlar Türkiye'deki şehitlik mertebesinin en üstüne çıkmışlardır. Düşmana karşı çarpışıp şehit düşen askerimiz, polisimiz hangi statüde ise onlar ve yakınları da aynı statüdedir" dedi.

MİLLETİN OLDUĞU YERDE ZİLLET OLMAZ

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Başbakan Binali Yıldırım, önemli mesajlar verdi. Püskürtülen darbe girişimiyle ilgili, Meclis'teki dört partiye, tüm medyaya kuruluşlarına, dost ve müttefik ülkelere teşekkür eden Yıldırım, tankların önüne çıkıp demokrasiyi savunan vatandaşlara da övgüler dizdi. Başbakan Yıldırım, "Milletin olduğu yerde zillet olmaz. Millet buradayım, meydandayım, bu çapulcular gelsin karşılarında biz varız dedi. Köprüdeki tankın üzerine çıkan, askerleri alıp nasihat edenler, tankın üzerine yürüdüğünü bile bile meydandan ayrılmayanlar, kucağında bebeleri, bastonlarıyla direnen aziz millete teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ÖYLE ÇETİN HESAP SORACAĞIZ Kİ

Tüm darbecilerden hesap sorulacağını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu işe kalkışanlar şunu bilmeli; dökülen her damla kanın hesabını öyle çetin soracağız ki bunu görecekler. Eğer bu hesapları görmezsek bize bu dünyada da öbür dünyada da huzur yok. Bunu yaparken hırsla değil kanunla hareket edeceğiz. Adalet herkese lazım. Duygusal olmaktan uzak, ama insan hayatının da ne kadar önemli olduğu bilinciyle bunların hesabını soracağız."

PİYASA YORUMU

Başbakan Yıldırım, ekonomik anlamda "pazartesi hayatın duracağı" şeklinde propaganda yapıldığını hatırlatarak, "Allaha şükür bugün itibariyle finansal sistemimiz tıkır tıkır çalışıyor. Bankalar, borsa çalışıyor. Merkez Bankası işin başında, ihtiyaç halinde tedbir almak için. Bugün ekonomik göstergelerde yaşanan değişim normal günlerden farklı değil. Değişim normal sınırlarda seyrediyor. Piyasanın verdiği mesaj; darbe bastırılmıştır" dedi.

Bu tür propaganda yapanların "bölücü teröre karşı zaafiyet oluşacağı" yönündeki iddialarında da yanıldığını vurgulayan Yıldırım, "Türkiye büyük ülke, yüz yıllık geleneği var. Bunun gibi birçok tehditi de bertaraf edecek gücünün olduğu ortada. Dış tehditlere, bölücü terör örgütlerine karşı kararlılığımızda en ufak gevşeme yok" diye konuştu.

KAİNAT İMAMI HABERİMİZ YOK DESE DE..

Başbakan Binali Yıldırım, püskürtülen darbe girişimiyle ilgili Fethullah Gülen'e de işaret ederek şunları söyledi:

"Kainat imamı dedikleri zat, bizim haberimiz yok, hükümet bir oyun oynuyor, tezgah içinde dese de cümle alem biliyor. Elimizdeki 7500 kişilik gözaltına alınanlardan bu işin adresi çok net olarak gözüküyor. Belgelerimizin elimizde olduğunu kamuoyunun bilmesinde fayda var. Hepsini zamanı gelince söyleyeceğiz. Şu an bu kalkışmanın artçı etkilerini ve arazi temizliğini yapmakla meşgulüz."

ESED BİLE YAPMADI

Darbecilerin her ayrıntıyı hesapladığını belirten Yıldırım, "Kimin hangi makama geleceği, hangi bakanlıklara, müsteşarlarının kim olacağı hepsi belli. Yani tam 12 Eylül darbesinin planlaması niteliğinde bir planlama. Ama bir farkı var. 12 Eylül darbesi bile vatandaşlarının üzerine bomba atmadı, onları taramadı, meclisini bombalamadı, polis karargahlarını bombalamadı, Cumhurbaşkanlığını bombalamadı. Bu devletin verdiği elbiseyi giyip, imkanlarından yararlanıp, milletin vergilerinden alınan silahları gelip meydana inen ve Türkiye'ye sahip çıkan bu aziz milletin evlatlarının üzerine yağmur gibi atacaksınız, bunun kabul edilir yanı yok. Bunu ancak Suriye'de Esed yaptı. Ben Türk ordusunun yaptıklarını cani Esed'in yaptıklarıyla karşılaştırmaktan hicap duyuyorum. Ama dediğim gibi bu bizim şanlı ordumuzun yaptığı değil orada yuvalanan bir çetenin yaptığı şeydir" diye konuştu.

SİVİLLER DE ŞEHİT STATÜSÜNDE

Vatandaşları gündüz işe gidip akşam demokrasi nöbetine devam etmeye çağıran Başbakan Yıldırım, hain darbe girişiminin ardından oluşan bilançoyu da şu sözlerle açıkladı:

"208 şehidimiz var. Bunların 60'ı polis, 3'ü asker, 145'i sivil. Sivil şehitlerimiz derken, bunlar Türkiye'deki şehitlik mertebesinin en üstüne çıkmışlardır. Düşmana karşı çarpışıp şehit düşen askerimiz, polisimiz hangi statüde ise onlar ve yakınları da aynı statüdedir. Bu kalkışma esnasında zarar gören bütün vatandaşların zararları da eksiksiz giderilecek.

Ayrıca olaylarda 1491 yaralı var, gözaltına alınan 7543 kişi. Bunlardan 100'ü polis, 6030'u çeşitli rütbelerde asker, 755 hakim savcı, 650 sivil olmak üzere. Tutuklama sayısı şuan itibariyle 316.. Darbecilerden ölü olarak ele geçirilen 24, yaralı 50, gözaltında işlemleri devam eden 7271.

HSYK da aldığı kararla 5 üyesinin üyeliğini düşürmüş, ayrıca çeşitli hakim ve savcılardan oluşan 2745 açığa alınma var. Soruşturmalar başlatıldı.

Terör örgütüne o ya da bu şekilde katılmış kamu görevlilerinin tasfiye edilmesine yönelik çalışmalar da başlatıldı. Maliye'de 1500'e yakın, İçişleri'nde 8777 görevden uzaklaştırma kararı verilmiş. Bunların icrası devam etmektedir."

GÖZLERİ YAŞARDI

Başbakan Binali Yıldırım, darbeyle ilgili torununun sözlerini paylaştığında ise ağlamaklı oldu. Yıldırım, "12 yaşındaki torunum "dede bunlar bizim askerlerimiz değil mi niye insanları öldürüyorlar" diyor. Ben ona cevap veremedim. Ama cevabı vereceğiz öyle bir vereceğiz ki bütün dünya görecek" dedi.

YAŞ TOPLANTISI

Yaş toplantısının ertelenip ertelenmeyeceği ile ilgili soruya Yıldırım, "Bunların hepsinin kararını önümüzdeki günlerde verip açıklayacağız. Bu süreçte FETÖ PDY'ye katılan var mıdır, Türk adaleti bunu inceden tüm ayrıntılarıyla ele alacaktır. Hiçbir kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak, karanlıkta husus kalmayacak. Bu milletimize karşı en büyük yükümlülüğümüz" diye konuştu.

GÜLEN'İN İADESİ

Yıldırım, Fethullah Gülen'in idasi ve ABD'den yapılan açıklamalarla ilgili soruya ise "Dostlarımıza, demokrasiden yana tutum içinde oldukları için teşekkür ettik. ABD de bizim dostumuz ve stratejik ortağımızdır. Derin ilişkilerimiz vardır. Ben ABD yöneticilerine diyorum ki bir ülkede demokrasiyi sona erdirmek yerine neidüğü belirsiz bir rejim getirmeye çalışmak ne demektir. Adını bile koyamıyoruz. Din adına yapıyorsanız o da yok. Hangi saiklerle, hangi amaçla yaptıkları belli değil. Bundan daha iyi delil olur mu ya. Bir ülkenin seçilmiş hükümetini yok etmeye çalışan bir Haşhaşi örgüt mensuplarına direktifler veren, başındaki kanaat önderi ile ilgili bize delil gösterin diyeceklerse kusura bakmasınlar hayal kırıklığı yaşarız. Dostluğumuz sorgulanması bile gündeme gelebilir" yanıtını verdi.

İDAM KONUSU

İdamla ilgili tezahüratların hatırlatılması üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

"Türkiye bir hukuk devleti, vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz. Onların isteği bizim için emirdir. Ama olayın sıcaklığı heyecanı içinde aceleci bir karar vermek doğru değil. Ama vatandaşın bu talebini gözardı edemeyiz. Etraflıca Meclis düşünür, konuşur. Anayasa değişikliği gerekli. Halkın kanaatine göre hareket ederiz. Peşinen reddetmeyiz, kabul etmemiz de sağlıklı sonuç vermez."

HELİKOPTERLER

Başbakan Yıldırım, bazı helikopterlerin hava sahasında kontrol dışı hareketliliği olduğu iddialarıyla ilgili ise "Envanterde eksikler vardı. Şuan kayda değer bir eksiklik yok. Bunların kontrol dışında hareketini önleyecek tedbirler alındı. Kara ve havada gerekli tedbirler alındı. Tereddüt yok. Buna rağmen, milletçe büyük bir travma yaşıyoruz. Bir saksı düşse bomba patladı diyorlar. Ciddi ya da ciddi olmayan tüm ihbarı değerlendiriyoruz. Hiçbir şeyi şansa bırakmayız. Hava sahası güvenliği konusunda problem yok. Belirli yerlerde askeri uçuşlara kapalı" açıklamasını yaptı.

VATANDAŞ UYANIK OLSUN

Darbe protestoları sırasında yaşanan provokatif olayların anımsatılması üzerine Yıldırım, "Provokasyon riski her zaman var. Her kesimden beklenebilir. Uyarımız bu noktada, vatandaşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Bugün yaşantımızın, kılık kıyafetin farkını düşünecek, fikirlerimizin farklılığını ön plana çıkaracak zaman değil. Bugün ülkeye sahip çıkma günüdür" dedi.

Son Güncelleme: 18.07.2016 14:23
Anahtar Kelimeler:
Binali Yıldırım Darbe
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.