20 Ocak 2016 Çarşamba 19:28
Bodrum Katından Avrupa'ya Uzanan Yazılım Serüveni

MALATYA (AA) - ORHAN YOLDAŞ - Ankara'da bir apartmanın bodrum katında 7 arkadaşıyla bilgisayar şirketi kuran Yenal Göğebakan, 450 kişilik mühendis kadrosuyla başta Fransa ve İsviçre olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesine yazılım ihraç ediyor.

İlk ve orta öğrenimini Malatya'da, liseyi ise Heybeliada Deniz Lisesinde tamamlayan Göğebakan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü kazandı.

ODTÜ'den "şeref öğrencisi" olarak mezun olan Göğebakan, daha sonra Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Merkezi'nde sistem mühendisi, sistem ve ağ yöneticisi olarak çalıştı. ODTÜ'de yüksek lisansını tamamlayan ve bu sırada internetin Türkiye'ye getirilmesi için YÖK tarafından oluşturan çalışma grubunun içerisinde yer alan Göğebakan, daha sonra iş hayatına atılarak 1995 yılında 7 arkadaşıyla Cybersoft adlı şirketi kurdu.

İş hayatına Ankara'da bir apartmanın bodrum katında başlayan Göğebakan ve arkadaşları, burada bilgisayar yazılım üzerine çalışmalar yürüttü ve kısa sürede önemli başarılara imza attı.

Cybersoft AŞ kurucu ortağı ve Genel Müdürü Göğebakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 arkadaşıyla kurdukları şirkette başarı hikayeleri yazdıklarını söyledi.

Geçen süreçte şirketi büyütmeye çalıştıklarını anlatan Göğebakan, şöyle konuştu:

"1995 yılında başlayan serüvenimiz bugün 450 kişilik bir mühendis kadrosu ve 7 yerleşkeye ulaştı hatta o zamanlar ofisimizi temizletmek için bile paramız yoktu. Büyük küçük bütün projelere aynı ciddiyetle yaklaştık, parayı hiçbir zaman amaç etmedik. Kaliteli bir proje, teknoloji geliştirirseniz paranın zaten kendiliğinden geleceğine inandık. Ar-Ge çalışmalarını çok önemsedik. Ar-Ge çalışmalarında Avrupa Birliği fonları, TÜBİTAK ve bazı bakanlıklardan teşvik aldık."

Göğebakan, Türkiye'deki hizmetlerinin yanı sıra yurt dışına yazılım ihraç ettiklerini vurguladı.

Patentli ürünlerinin bulunduğunu hatırlatan Göğebakan, "Bu ürünleri yurt içi ve dışındaki çeşitli projelerde kullandık. Bugün Azerbaycan, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde bu teknolojiyle geliştirdiğimiz ürünlerimiz var. Türkiye'nin tek kalemde en büyük paket yazılım ihracatını biz gerçekleştirdik. Teknoloji firması olarak başarımızın altında yatan en önemli etken inanmak ve çalışmanın yanı sıra teknolojiyi, Ar-Ge'yi içselleştirmek" diye konuştu.

ABD'de yazılım "Oscar"ı sayılabilecek "Computerworld Honors Yarışması"nda "Kamudan bireye" kategorisinde birinci olduklarını anlatan Göğebakan, NASA ve Dünya Kiliseler Birliği gibi büyük şirketler arasında elde ettikleri başarıyı Türkiye'ye getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

- Siber saldırılar

Son dönemde yaşanan siber saldırılarla ilgili de Göğebakan, bütün ülkelerin bu tür durumlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti.

Siber saldırıların gelecekte artacağına inandığını anlatan Göğebakan, "Türkiye bu konuda en gelişmiş ülkelerden biridir. Dolayısıyla bu tür saldırıları en rahat atlatacak ülkelerden birisiyiz. En büyük handikabımız ise özellikle siber saldırıların hedefi olan internet bağlantıları ve bu internet bağlantıları üzerinde sunulan teknolojilerde tamamen dışa bağımlı olmamızdır. Yani kullanılan bütün cihazlar dışarıdan geliyor" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 20.01.2016 19:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.