07 Haziran 2016 Salı 11:38
Çaldığı Tüm Müzik Aletlerini Kendisi İmal Ediyor

Kilis'te yaşayan emekli Başkomiser Tahsin Kaygısızel (63), çaldığı müzik aletlerini kendisi imal ediyor.

1998 yılında emekli olan Kaygısızel, yıllardır yaptığı mesleğin stresinden kurtulmak için Kilis'te müzik atölyesi kurdu. Burada çocuklara müzik aletlerinin yapımını ve çalmasını öğreten Kaygısızel, çok sayıda genci de üniversiteye kazandırdı.

Kaygısızel, "Ben aslen Karslıyım. Babamın görevi sebebiyle Kilis'te uzun yıllar kaldık. Polis olduktan sonra başkomiser olarak uzun yıllar hizmet verdim. Benim için ilk önce hobi olan müzik tutkusu, sonradan bir meslek haline geldi. Emekli olduktan sonra müziğe yoğunlaştım. Bu süre içerisinde müzik koroları çalıştırdım. Kilis Barosu'nun Türk Halk Müziği korosunu çalıştırdım. Unutulmuş Kilis türkülerini öne çıkardım. Bunların yanında enstrüman yapımını geliştirdim." dedi.

Müziğe ilgisinin kırık saz ile başladığını belirten Kaygısızel, "İlk zamanlarda akort yapmasını dahi bilmiyordum ancak izleyerek ve dostlarımın yardımıyla kendimi geliştirdim. Tüm müzik aletlerini çalmasını öğrendim. Sonra da çaldığım müzik aletlerinin yapımını öğrenmek istedim. Kendimi iyice geliştirince müzik atölyesi kurdum." diye konuştu.

Atölyede imal ettiği kabak kemane, bağlama ve her türlü müzik aletlerinin çalmasını bilen Kaygısızel, ayrıca tamirat da yapıyor.

'DAHA ÇOK KABAK KEMANE YAPIYORUM'

Şu anda revaçta olan kabak kemaneyi diğer çalgılara oranla daha çok yapıyorum diyen Kaygısızel, "Kabak kemane benim çok sevdiğim öz be öz Türk çalgısı. İnsan sesine en yakın enstrüman olduğu için kabak kemane yapıyorum." diye konuştu.

'MALZEME BULMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ'

Kilis'te kabak kemane için gerekli bazı malzemeleri bulmakta zorluk çektiğini belirten Kaygısızel, "Su kabağı bulamıyorum. Kabağı Zonguldak'tan getirtiyorum. İlk önce kabak kemaneyi kesiyorum. İçerisini temizledikten sonra zımparalayarak boyuyorum. Daha sonra tellerinin montajını yapıp akort ayarını yapıyor ve çalınmaya hazır hale getiriyorum" dedi.

Kaygısızel, "Kabak kemane daha çok Burdur yöresine ait bir çalgı. Benim amacım Güneydoğu'da bu çalgıyı yaygınlaştırmak isteyenlere hem yapımını hem de çalmasını öğretmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 07.06.2016 11:38
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.