13 Haziran 2016 Pazartesi 16:33
Güneydoğu'dan Başkanlık Sistemine Tam Destek

MAK Danışmanlık, Doğu ve Güneydoğu'da 4.5 milyon seçmen bulunan 16 il ve 101 ilçede 2250 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre, Kürt seçmen yaşanan şiddet olaylarından terör örgütü PKK'yı sorumlu tuturken Başkanlık sistemine de yüzde 60 oranında destek veriyor.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, katılımcıların kararsızlar da dağıtıldığında yüzde 60'ları bulan oranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anlattığı şekliyle Başkanlık Sistemi'ne destek verdiğini ifade etti.

Kulat, şöyle konuştu: "Türkiye'de toplum, Güneydoğu da dahil olmak üzere başkanlık sistemini çok net olarak bilmiyor. Yeterince başkanlığın anlatılamadığı kesin. Ancak (Recep Tayyip Erdoğan'ın tarifini yaptığı başkanlık sistemini istiyor musunuz) diye sorduğunuzda vatandaş Recep Tayyip Erdoğan'ın kefaletiyle, ona olan güveni ile başkanlık sistemine destek veriyor. Türkiye ortalaması ile Güneydoğu ortalaması birbirine çok yakın çıkıyor. Hatta Güneydoğu ortalamasında kararsızlar dağıldığı zaman yüzde 60'ları bulan bir oranı yakalıyoruz."

Mehemt Ali Kulat, başkanlık sisteminin bölge insanına çok iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini belirterek, "Mutlaka başkanlık sistemini bölge insanın anlayacağı dille anlatmak gerekiyor. Bölge insanı başkanlık sisteminin Türkiye'nin bölünme sebebi olabileceği gibi bir endişe duymak istemiyor. Bu Türkiye'nin başka bölgelerinde de var. Bunun temel nedeni; çok yoğun bir şekilde birileri Doğu ve Güneydoğu'da Sırbistan sistemini anlatıyorlar. Sanki başkanlık sistemi eyalet sisteminin olmazsa olmazı imiş gibi anlatıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız'ın da ifade ettiği gibi bölgede başkanlık sistemi konusu, Türkiye'de başkanlık sistemi konusu Türkiye'ye mahsus bir başkanlık sistemi olacak. Türkiye'nin oturmuş bir demokrasi kültürü var. Seçimlere katılma oranları son derece yüksek. Bu kadar yüksek kültürün olduğu ülkede sizin parlamenter sistemi bir anda yerle bir etmenize gerek yok. Ancak parlamenter sistemin de başkanlık sistemi boyutu ile bütünleşmesini sağlamak gerekiyor. Eğer biz bunu sağlayabilirsek sadece Türkiye için değil başta Ortadoğu olmak üzere mazlum ve mağdur ülkeler için rol model olma şansımız var" ifadelerini kullandı.

Ankette Kürt seçmenlere özerklik ve federal yapı ile ilgili sorular da yöneltildi. Mehmet Ali Kulat, bölge insanının ayrışma ve bölünmeden yana olmadığının çok net ortaya çıktığını vurguladı. Kulat, "Özerklik konusunda bölgenin neredeyse tamamı diyebileceğimiz bir oranda kararsızlar dışında net olarak kendini ifade eden yüzde 91'lik bir kesim özerklik sisteminin her türlüsüne karşı olduğunu ifade ediyor. Bölge insanı ayrışmadan, bölünmeden, özellikle hendek, çukur kazma edebiyatı üzerine kurgulu olan yapıların kesinlikle karşısında yer alıyor" dedi.

Kulat, ankette yer alan, (Size göre bölgede yaşanan sorunların sorumlusu kim ve nedir) sorusuna bölge insanın verdiği yanıtı da şu sözler ile anlattı: "Bölge insanı ile bu çalışmayı iki ay üç ay önce yapmış olsaydık bölgede özellikle terör örgütünün uzantısı olan partinin ve o partinin mensuplarının ve belediyelerin yaptığı propagandanın neticesi olarak bölgede süren operasyonların nedeni sanki başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetmiş gibi bir algı vardı. Ancak şu anda operasyonlar başarıya ulaştıktan sonra bölge insanı çok net olarak bu işin sorumlusu olarak PKK'yı görüyor."

Kendisinin yaptığı saha araştırmaları hakkında da bilgi veren Kulat, bölgede görev yapan öğretmen ve imamlar ile ilgili çok dikkat çeken tespitlerde bulundu. Kulat, "İki meslek grubu maalesef çok ağır bir ifade olacak ama devlete karşı ihanet içerisindeler. Bunlardan bir tanesi çok net olarak söyleyelim; öğretmenler. Küçücük çocuklara sınıflarda devletin okullarının öğretmenleri molotof yapmayı öğretiyorlarsa ve öğrencilere (siz buraya niye geliyorsunuz, arkadaşlarınız dağda sizin için mücadele ediyor) diyebiliyorlarsa yine imamlar gittikleri terörist cenazelerine şehit muamelesi yapıyorlarsa ve onların namazlarını kıldırırken onların şehit olduklarına yönelik bir kısım teselli edici ifadeler kullanıyorlarsa oradaki insanlara ve bunlar da devletten maaş alan kişiler ise diğer birimlerle ilgili konuşmaya hiç gerek yok. Tam bir ihanetin olduğunu görmek lazım. Bölgedeki imam ve öğretmeler yeniden elden geçirilmesi gerekir" diye konuştu.

Son Güncelleme: 13.06.2016 16:33
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.