06 Haziran 2016 Pazartesi 17:58
Kalın: Alman Parlamentosu Yanlış Bir Karar Verdi

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yayınlanan son makalesinde Alman parlamentosunun Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıyı kabul etmesini eleştirdi. Kararın Almanya Türkiye ilişkilerini tehlikeye attığını vurgulayan Kalın, "Dar görüşlü ve yanlış bir karar" dedi.

İbrahim Kalın, makalesinde, Almanya'nın kararı için "hukuksuz, mesnetsiz ve zararlı" ifadelerini kullandı. Kalın, Alman parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan tasarıyı kabul etmesinin tarihi bir yanlış olduğunu yazdı. Kalın kararın iki ülke ilişkilerini derinden etkileyeceğini belirtti. Makalesinde, "Almanya Federal Meclisi büyük bir skandala imza attı. Siyasi güdülerle hareket eden bazı Alman siyasetçiler, hukuksuz ve mesnetsiz bir kararı destekleyerek Türk-Ermeni ilişkilerinde olumlu adımlar atılması ihtimalini zora soktu. Alman parlamenterler bu tasarıyı kabul ederek AİHM kararlarını da ayaklar altına aldı" görüşünü dile getirdi.

"TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNE AĞIR HASAR VERDİ"

Kalın, makalesinde alınan kararın Türk toplumunun Alman hükümeti ile olan ilişkilerine ağır hasar verdiğini vurgulayarak, "Federal Meclis'in tartışmalı kararı, bir kez daha tarihin politize edilmesinin faydadan çok zarar getirdiğini göstermiştir" değerlendirmesini yaptı

"AİHM'nin pozisyonunu açıkça ortaya koyduğu bir ortamda Berlin'in 1915 olaylarını "soykırım" olarak gösterme çabası ancak siyasi körlükle açıklanabilir" diyen Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın makalesinin son bölümünde Alman parlamenterlere bir de çağrıda bulundu. Kalın, makalesini şöyle tamamladı:

"Ermenistan vakit kaybetmeden, Türkiye'nin bir tarihçi komisyonu kurulması yönündeki teklifini kabul etmeli ve iki taraflı protokolün onay sürecini çözüme bırakmalı. Osmanlı dönemindeki Ermenilerin ailelerinin yakınlaşabilmek ve ileriye doğru hareket edebilmek için Erivan'a ihtiyacı var. Almanya, Türkiye'yi yanlış suçlamalarla itham etmek yerine Ermenistan'a, askıya alınan sorunun çözüme kavuşturulmasına ilişkin çabaların sürdürülmesi konusunda baskı yapmalı. Karşılıklı suçlamalar için zamanımız yok. Milyonlarca insan daimi bir barış için dua ediyor."

Son Güncelleme: 06.06.2016 17:58
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.