12 Ekim 2018 Cuma 15:09
Saros Hangi Tür Coğrafi Oluşumdur? Hadi 12 Ekim 20:30 İpucu Sorusu ve Cevabı

Ege Denizi'nin kuzey kesiminde yer alan Saros'un hangi tür coğrafi oluşum olduğu merak konusu oldu. Bu konuda daha önce bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, 'Saros hangi tür coğrafi oluşumdur?' sorusuna internette yaptıkları araştırmalarla yanıt arıyor. Peki, Saros hangi tür coğrafi oluşumdur?

Saros'un hangi tür coğrafi oluşumun bir parçası olduğu, pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Saros hakkında araştırma yapan vatandaşlar, merak ettikleri sorulara yanıt arıyor. İşte, "Saros hangi tür coğrafi oluşumdur?" sorusunun yanıtı...

Ege Denizi'nin kuzey kesiminde yer alan Saros bir körfezdir. Körfez, denizin kara dışına çıkarak oluşturduğu, göle benzer, ancak dar bir boğazla denize açılan su çıkıntısıdır. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapısının çok önemli rolü vardır.

Körfezler limanların kurulması ve gemilerin barınması için çok uygun yerlerdir. Bu nedenledir ki, dünyanın büyük ve ticaret hacmi geniş limanları hep böyle körfezlerde bulunurlar. Mesela Hamburg, Cenova, Napoli, Pire, İzmir limanları bu çeşit limanlara örnek olarak sayılabilir.

Saros Körfezi Hakkında Genel Bilgi

Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi, güneyde Gelibolu Yarımadası, Kuzeyde Trakya kıyıları arasında, Çanakkale boğazına paralel olarak, 60 km.lik bir sahille uzanan üçgen biçimlitertemiz kumsallarla kaplı bir doğa harikasıdır. Saros Körfezi'ni, güney ve doğusundan Çanakkale’nin, Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyini ise Edirne’nin Keşan ve Enez ilçeleri çevreler. Yerleşim yerleri çoğunlukla doğu ve kuzey bölgelerinde yer almaktadır.

Trakya kıyılarında, genişliği 10 km.yi bulan, derinliği 90 mt’yi geçmeyen bir kıyı şeridi uzanır. Bu alanın doğusunda yerleşimi olmayan birkaç küçük adacık yer almaktadır(Eşek adaları). Gelibolu yarımadası kıyıları önünde ise self alanları yoktur ve derinlik aniden 500 m’leri bulur. Batıya doğru Gökçeada ve Semendirek adaları arasında ise derinlik 1000 mt’ye kadar çıkmaktadır.

Ege Denizi’nin en tuzlu kesimini oluşturan Saros Körfezi,  karmaşık girdaplar çizen su altı akıntılarının fazla olması, büyük kent yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebi ile Ege denizinde yer alan en temiz bölgelerden birisidir. Bu, su altı akıntıları sayesinde Saros Körfezi dünya üzerinde kendi kendini temizleyen sadece üç yerden birisidir. Körfez, şubat, nisan ve temmuz aylarının 15. veya 18. günü başlayıp, 25. veya 28. günü sona eren kendi kendini temizleme işlemini yapar. Dipteki soğuk su ile yüzeydeki sıcak suyun yarattığı akıntılar, körfezi içindeki tüm yabancı maddelerden arındırır.

Suları yüksek oranda oksijen içeren körfeze, doğanın parfümü olan çam ve yörenin kendine has yosun kokuları eşlik eder. Körfezin birçok yerinde orman ile deniz iç içe geçmiştir.

Ayrıca Patara ve Side’den sonraki Türkiye’deki en büyük sahil kumsalı, Saros Körfezinde bulunan Erikli sahilinde yer almaktadır.

Saros Körfezi'nde 144 cins balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür sünger yetişmektedir. Kuzey Ege'nin bu bakir sularına 1970'li yıllarda gelen Kaptan Cousto, yaptığı dalışların sonunda saros körfezine hayran kalmış ve Saros için “Kızıldeniz'in kuzey versiyonu” tanımını yapmıştır. Körfezin Yunanistan'a doğru kuzey kıyılarında Erikli, Vakıf, Karagöl gibi denizle irtibatı olan Lagün gölleri flamingo gibi kuşların göç zamanlarında konakladıkları yerler arasındadır. Saros Körfezi,’ne dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları bölgedeki türleri zengin kılmaktadır.

Canlı popülasyonu adına Akdeniz kıyılarında dahi görülmeyen çeşitlilik, İstanbul da konumlanmış olan birçok dalış kulübünün, gerek İstanbul’a yakınlığı gerekse temiz bir sualtı dünyasına sahip olması, Saros Körfezi, su akıntı yollarının çokça olması sebebi ile berrak bir görüntü sunmakta ve çok çeşitlilikteki mercan kayalıkları sualtı fotoğrafçılarının’da ilgisini bölgeye çekmektedir.

Son yıllarda rüzgâr sörfüne de uygun olduğu keşfedilen Saros Körfezi, Tüm bu özellikleri ile gelecekte dünyanın en önemli dinlenme ve su sporları merkezlerinden biri haline gelebilecek en büyük adaylar arasında gösterilmektedir.

Önceki yılarda daha çok Trakya insanın bildiği ve tercih ettiği Saros Körfezi’ne son yıllarda İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her yanından insanlar rağbet etmektedir. Keşan üzerinden ulaşılan Saros Körfezi’nde  en çok konaklanan bölgeler ise Enez, Erikli  ve Yayla sahilleridir.

Son Güncelleme: 12.10.2018 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.