01 Aralık 2015 Salı 21:35
Günah Keçisi Derken Bir Daha Düşünün! Çok Şaşıracaksınız!

"GÜNAH KEÇİSİ"

Aslında bakıldığında çokta kötü bir anlamı varmış gibi durmuyor değil mi? Şimdi ilk önce bizim kullandığımız anlamını okuyalım.

GÜNAH KEÇİSİ: Günah keçisi, suçsuz olduğu halde başkalarının suçununun üstüne atıldığı, sürekli suçlanan, her gelenin öfkesini ondan çıkardığı kimse vb.

Şimdi de GÜNAH KEÇİSİ deyiminin tarihçesine kısaca bir bakalım.

Bu deyimin kökeni aslında Yahudilere dayanır. Eski Ahit'deki Kefaret Günü ayinlerinde iki keçi seçilir birine Yahudi kavminin aklınıza gelebilecek her türlü günahlarını bir erkek keçiye yüklenirdi. Keçi, Azazel adlı kötü ruhu yatıştırmak için Yahudi kavmini günahlarından arındırmak üzere Kudüs dışında bir uçurumdan aşağya atılırdı. Bazı kaynaklarda keçinin başı boş bir şekilde çöle bırakıldığı söylenir. Diğer keçi ise kurban olarak kesilirdi. 

Bazen de, bireysel olarak insanlar işledikleri her bir günah için bir günah keçisi alıp tapınağa giderlerdi. Tapınankta, günah işlemiş olan kişi elini keçinin ya da koyunun başı üzerine koyup günahlarım için bu hayvanı günah kurbanı olarak sunuyorum dedikten sonra hayvanı boğazlayarak öldürürdü. Böylece o kişi işlemiş olduğu günahın bedeli hayvanı boğazlayarak ödemiş sayılırdı.

Devam edelim; Hristiyanlar da Hz. İsa (as)'nın göğe çekilmesini toplumunun günahlarının bedelini ödemek için olduğuna inanırlar ve onu günahlarının kurbanı ve yaşamlarının kurtarıcısı olarak görürler. 


Bir müslüman olarak deyimlerin ve atasözü dediğimiz sözlerin nereden ve hangi anlama geldiğini araştırmalıyız. Toplumda kabul görmüş bir söz, İslam inancının hassasiyetlerine uymuyor olabilir.

Son Güncelleme: 01.12.2015 21:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.