12 Haziran 2016 Pazar 10:08
Asırlık Camilerde Ramazan Coşkusu

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'ın eski yerleşim yeri Harput'ta bulunan asırlık cami, mescit ve türbelerde, "onbir ayın sultanı" ramazanın gelmesiyle ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Yerleşim tarihi M.Ö. 2000'li yıllara dayanan ve sırasıyla Hurriler, Hititler, Urartular, İlhanlılar, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü yerleşim alanı, barındırdığı eserlerle adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından 1156-1157 yılları arasında yaptırılan, Anadolu'daki en eski ve önemli yapılardan birisi olan ve minaresinin eğriliğiyle ilgi çeken Ulu Cami, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın annesi Sara Hatun tarafından 1465'de mescit olarak yaptırılan Sarahatun Camisi ile Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarlarından 3. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında inşa edilen Arap Baba Mescidi ve Türbesi'nin de aralarında bulunduğu birçok ibadethaneye ev sahipliği yapan Elazığ'ın tarihi mahallesi, ramazanın gelmesiyle birlikte başka bir manevi kimliğe büründü.

Kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki alanda bulunan cami, mescit ve türbeler, özellikle çevre illerden gelen ziyaretçilerle dolup taştı.

- "Elazığ dışından da geliyorlar"

İl Müftüsü Peyami Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün camilerin ibadete açık olduğu Elazığ'da ramazan ayının coşkuyla geçtiğini söyledi.

Güngör, tarihi bir mahalle olan Harput'un Elazığ'da ayrı bir yeri olduğunu ifade etti.

Ramazanın başlamasıyla kent merkezinden ve özellikle çevre illerden vatandaşların ziyarete gelerek ibadet ettiklerini belirten Güngör, şunları kaydetti:

"Buradaki camilerimiz tarihi camiler. Halkımız, gerek Elazığ içinden gerek dışından olsun buraya geliyor. Hem camilerimizi ziyaret ediyorlar, hem buradaki ziyaret yerleri var, büyük şahsiyetler var, dini liderler, alimler burada metfun bulunuyor. Bunları da ziyaret ediyorlar. Tabii burada özellikle Ulu Camimiz öne çıkıyor. Sarahatun Camimiz, Kurşunlu Camimiz, Alacalı Camimiz ve Ağa Camimiz de aynı şekilde. Ağa Camimizde de bu sene hatimle teravih namazı kılınıyor. Tarihi mekanlarda ramazan coşkusu yaşanıyor."

Güngör, havaların ısınmasıyla rakımından dolayı daha serin olan Harput'taki camilere, vatandaşların özellikle teravih namazında yoğun şekilde geldiğini anlattı.

İbadet etmek için Ulu Cami'ye gelen Hıdır Yıldırım, birçok evliyaya ev sahipliği yaptığı için Harput'a geldiğini dile getirdi. Yıldırım, "Şanlıurfa peygamberler şehridir. Elazığımız da evliyalar diyarıdır. Bu evliyaların feyzinden yararlanıyoruz. Harput'a gelmemizdeki gaye budur." diye konuştu.

İsmail Yıldırım da Harput'a geldiğinde huzur bulduğunu belirterek, "Her yıl ramazan ayında buradaki tarihi camilerimizi ziyarete geliyoruz. Özellikle de ramazan aylarında çok sık geliyoruz. Diğer zamanlarda ise cuma günü elimizden geldiği kadar Harputumuzdayız." dedi.

Son Güncelleme: 22.08.2016 15:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.