20 Ocak 2016 Çarşamba 19:28
'Eski Kitap' Tutkusu, Kütüphane Kurdurdu

ERZURUM (AA) - Erzurum'da yaşayan çevre mühendisi Ali Sönmez, eski kitaplara olan tutkusundan dolayı dolaştığı şehirlerden topladığı kitaplarla, 8 bin kitaplık bir kütüphane kurdu.

Öğrencilik yıllarında, ikinci el kitap alıp satarak kendine harçlık çıkarma düşüncesiyle yola çıkan Sönmez, çevre mühendisi olduktan sonra da mühendislik yapmayarak, kitapçılık işini sürdürdü.

Türkiye'nin bir çok kentini dolaşan ve bu sayede 8 bin kitap toplayarak kütüphane oluşturan Sönmez, gelen misafirleri için soba üzerinde çay demleyip, kestane, fırında patates ve mantarlar ikram ediyor.

Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitap toplamaya öğrencilik yıllarında başladığını ve daha sonra kitap evi kurduğunu söyledi.

Üniversite yıllarında başlayan kitap tutkusunun her geçen biraz daha arttığı belirten Sönmez, "Tabi ki bu zaman içinde kitaplara ilgi ve alakam ilerlemeye başladı. İlk öğrencilik yıllarımda sadece ikinci el kitap satarak geçimimi sağlamaya çalıştım. Aradan geçen 10 yılda bu mekanı ortaya çıkardım" diye konuştu.

Sönmez mekanını, Erzurum'da değişik bir kültür sanat evi olması ve üniversite öğrencileri ile vatandaşların rahatlıkla derslerini çalışacakları bir yer olarak tasarladığını anlattı.

Gelen misafirlerinin hem kitap okuduklarını hem de soba üzerinde demlenen çayı içtiklerini belirten Sönmez, şöyle konuştu:

"İnsanların, ev ortamında vakitlerini geçirmeleri için burasını kurdum. Kitap işini ticari olarak yaparken bunun yanından kitap hastalığı oluşmaya başladı. Her gittiğim şehirde ikinci el kitapları almaya çalıştım. Eski basım kitaplar, eski tarihi el yazmaları, Osmanlıca kaynakları ve bunların ilk basım kitaplarını biriktirme hastalığı oluştu. 10 yıl içinde kendime ait 8 bin kitabım oldu. Tabi ki bu kitaplar çoğaldıkça kültürel ve sosyal sorumluluğum iyice arttı. Gittiğim şehirlerde ilk uğradığım yer kitapçılardır. Kitaplarımı, eski kitapçıları dolaşarak topladım."

Sönmez, 10 yıllık eski kitap uğraşının kendinde hastalık haline geldiğini ifade ederek, "Bu bence bir insanda iyi bir zaafiyet örneği olarak gösterilebilir. 'Eski kitap olsa da yeni okuyan biri için ilk kitaptır' felsefesine sahibim. Bu felsefeyle eski kitap basımı bende tiryakilik oluşturdu" şeklinde konuştu.


Son Güncelleme: 20.01.2016 19:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.