03 Temmuz 2016 Pazar 11:03
Kibrit Çöpünden Kars Kalesi'ni Yaptı

 Kars'ta bir biblo sanatçısı, kibrit çöplerini sanata dönüştürerek Kars Kalesi'nin minyatürünü yaptı.

Çobanlık yaptığı dönemlerde bulduğu yumuşak taşlarla figürler yapmaya başlayan 50 yaşındaki Metin Doğrukartal, taşlardan yaptığı Kars'taki tarihi eserlerin minyatürleriyle tanınıyor.

Namık Kemal Toplum Merkezi'nde, el sanatları eğiticiliği de yapan biblo sanatçısı Doğrukal, son olarak yaklaşık 5 bin kibrit çöpünü kullanarak Kars Kalesi'nin minyatürünü oluşturdu.

Doğrukartal, yaptığı açıklamada, çobanlık yaptığı dönemlerde hobi olarak farklı el sanatlarını yapmaya başladığını söyledi.

İlk olarak taş oyma sanatını yaptığını ifade eden Doğrukartal, "Tarlalardan topladığım taşları getirir evin önüne toplardım, Taş topladığım zamanlar insanlar dalga geçerdi, 'taşlarla kafayı yedi' derlerdi. Ben kulak asmadım azmettim, kendime hedef koydum ve yaptım." dedi.

Biblo yapımını çok sevdiğini ve başkalarına da öğretmeye gayret gösterdiğini belirten Doğrukartal, "Yaptığım işi severek yapıyorum. İnsanların bu sanata ilgi göstermelerini istiyorum çünkü Kars'ta bu zamana kadar minyatür biblo sanatı yapılmamış ilk kez biz yapıyoruz. Kars'taki turizm açığını gördük. Kars'ın bal ve kaşarı peyniri çok meşhur, gelen turistler de bunları alıp gidiyorlardı, biz de bunların yanına biblo sanatıyla yaptığımız eserleri koyduk." diye konuştu.

Doğrukartal, sanatını farklı materyallerle sürdürmeye devam ettiğini dile anlatarak, "Ağacı çok seviyorum, ağaç sanatını daha çok seviyorum kibritle yapılan objeler gördüm daha sonra ben de kibrit çöpüyle Kars Kalesi'nin minyatürünü deneme olarak yaptım, bitiminde yapabildiğimi gördüm ve çok güzel bir eser ortaya çıktı. İnşallah bunu öğrencilerime de öğreteceğim." ifadelerini kullandı.

Kars Kalesi'ni yaklaşık beş ayda, 5 bin kibrit çöpünü bir araya getirerek yaptığını anlatan Doğrukartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eksik olan birkaç yer var zaman zaman onunla ilgili çalışmalar yapıyorum. İnşallah bu tamamen bittikten sonra Kars'ta bir ilk olacak. Büyük bir sabır istiyor, kibrit çöplerini teker teker seçerek yan yana getiriyorum daha sonra yapıştırıyorum. Büyük emeklerle yaptığım bu eseri, Kars tanıtım günlerinde sergilemeyi düşünüyoruz."

Metin Doğrukartal, toplum merkezinde yetiştirdiği öğrencilerle Kars'taki tüm tarihi eserlerin, kibritle minyatür çalışmasını yapmayı planladıklarını dile getirdi.

Son Güncelleme: 11.08.2016 16:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.