13 Haziran 2016 Pazartesi 10:48
Muş'ta Tütün Ekimine Başlandı

MUŞ (AA) - Muş'un Harman köyünde tütün fidesi ekimine başlandı.

Tarlalarda çiftçileri ziyaret eden Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, ramazan ayında tütünün ekiminin zor olduğunu ve çok fazla emek istediğini söyledi.

"Türk tütünü derken akla tek sigara gelmesin. Tütünümüz yan sanayide de kullanılmaktadır" diyen Solgun, şöyle konuştu:

"Birçok ülkeye gönderilen Türk tütünü, esans olarak ülkemize geri geliyor. Kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Yüzde 35 oranında yağ elde edilmektedir. Kağıt fabrikalarında, zirai ilaç fabrikalarında kullanılmaktadır. Bu vesileyle akla tek sigara gelmemeli. Halen 26 ilimizde 113 ilçesinde 2 bin 301 köy ve mahallemizde yaklaşık 70 bin üretici bulunmaktadır. 85 bin ton tütün üretmişiz. Bunun 53 bin tonunu 46 ülkeye ihracat etmişiz. 383 milyar dolar karşılığında ülkemizin ekonomisine para kazandırmışız. Bunun yanında ülkemizde yetişmeyen tütün çeşidi yok."

Tütünün sağlığa zararlı olduğunu ancak birçok sanayi kuruluşunda alternatif ürün olarak kullanıldığını bildiren Solgun, tütünün ciddi bir kazanç olduğunu için ve bunun desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Tütün ekimi yapan Sadettin Çakır da tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu belirterek, "Ailemin geçimini tütünle sağlıyorum. Her yıl tütün ekiyoruz. Başkanımız Şeyhmus Solgun, özel sektörleri ve tüccarları getirerek tütünlerimizi satıyor. Geçmiş yıllarda tekel tütünlerimizi alıyordu. Ancak tekel kapandığı için alım olmuyor." diye konuştu.

Son Güncelleme: 22.08.2016 15:15
Anahtar Kelimeler:
MuşçiftiTütün Ekimi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.