07 Haziran 2016 Salı 18:38
Sinema Hayatının En Büyük Parçasıydı

Usta oyunculuğuyla sayısız Yeşilçam Filmi'ne hayat veren Türk Sineması'nın unutulmaz ismi Tanju Gürsu, solunum yetmezliği nedeniyle 77 yaşında hayatını kaybetti. Oyunculuğa 24 yaşında "Şehvet Uçurumu" adlı filmle merhaba diyen usta isim en son katıldığı bir televizyon programında sinemayı hayatının en büyük parçası olarak tanımlamıştı.

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Tanju Gürsu, kaldırıldığı Bostancı FSM Hastanesi'ne solunum yetmezliği nedeniyle, 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. Çoğu filminde Yeşilçam'ın bıçkın delikanlısına hayat veren Gürsu, 1962'de Ses Dergisi'nin açtığı yarışmayı kazanıp, oyuncu olarak sinemaya başladı. Sayısız film ve dizide rol alan, usta isim, Anıt Film adlı bir şirket kurarak yapımcılık işine de girmişti. Üç filmin de senaryosu yazan Gürsu, beş filmde yönetmenlik yaptı.

DÜNYAYA YENİDEN GELSEM SİNEMAYA GİRMEM

En son 5 yıl önce katıldığı bir televizyon programında Yeşilçam geçmişini anlatan Gürsu, "Sinema hayatımın bir parçası değil en büyük parçası." demişti. Dünyaya tekrar gelsem sinemaya gireceğimiz zannetmiyorum diyen usta isim Yeşilçam'a duyduğu özelemi de şu sözlerle anlatmıştı: "Bizim zamanımızdaki şartlar çok güzeldi. Toplumla ilişkilerimiz, yapılan filmler çok güzeldi. Bugünkü sinemanın içinde olmak istemem. Eskiden iletişim, ulaşım hiçbir şey yoktu. Yeşilçam'dan kalkan bir minibüs, bir film demekti. Yönetmen, oyuncular, ışık şefi, ışıklar hepsi ondaydı. O tek minibüs ile Ağrı Dağı'nın tepesine çıkıp film çekerdik. Yemekler bile ekmek arası bir sucuk ekmek olurdu. O günkü şartlara bu şartları değişmiyorum. Bugün dizilere gidiyoruz 60 tane araba arka arkaya geliyor. Kostümcüsü, makyözü hepsi ayrı. Hayır, ben onları istiyorum. (Yeşilçam'ı)."

GÜRSU'NUN ÖDÜLLERİ

İlk kez 1988'de "Kurtar Beni" filmiyle Altın Portakal kazanan Gürsu, 1997'de "Köpekler Adası" filmiyle En İyi Erkek Oyuncu dalında bir kez daha ödüle layık görüldü. Gürsu, ayrıca 1998-99 yılları arasında yaklaşık bir yıl boyunca Trabzonspor'da İdari ve Teknik Konulardan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Gürsu'nun Kerem ve Emre adında iki oğlu var.

Son Güncelleme: 07.06.2016 18:38
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.