02 Ocak 2021 Cumartesi 18:19
Matematiğin Öğrenilmesi ve Anlaşılmasında Anne ve Babanın Rolü 

Yasin ÇINAR'ın kaleminden "Matematiğin Öğrenilmesi ve Anlaşılmasında Anne ve Babanın Rolü "

Matematik genel olarak diğer derslere göre biraz daha özen gösterilerek çalışılması gereken bir ders olarak karşımıza çıkar.  Bu  dersin günü gününe,  adım adım öğrenilmesi gerekir;  Aksi takdirde yeni öğrenilen bilgilerin günlük tekrar edilmemeye tahammülü yoktur.

Öğrenmek isteyeni peşinden koşturur,  yorar, bazen de kan ter içinde bırakır.  Onu elde etmenin yollarını bilene bu yol kolaylaşır.  Onu elde eden öğrenci de artık onu bırakmak istemez.  Bu  dersin öğrenilmesinde öğrenci, ebeveyn ve öğretmenin ekip olarak çalışmasının büyük faydası vardır.

 Eğitim'de olduğu gibi öğretimde de uyumlu bir ekip olarak çalışma eğitim-öğretim eksiksiz ve yeterli olması adına çok önemli bir adımdır. Veli çocuğunu Dünyanın en iyi okuluna gönderse bile işbirliği içinde çalışmak öğrencinin eğitim ve öğretimi için olmazsa olmazlardandır.  Bu ekibin samimi, etkin ve tam bir işbirliği içinde olması ile çok başarılı sonuçlar elde edilir.

Matematikteki başarısızlığın nedenlerinden biri önyargılardır.  Matematiğe karşı önyargıların oluşmaması için çocuğa bu dersin zorluğu,  anlaşılmaması gibi olumsuz düşüncelere sahip olacağı tarzda konuşmalar yapılmamalı.  Velinin kendisinde matematiğe karşı önyargı varsa çocuğa bulaştırmalıdır.


MATEMATİĞİN  diğer derslerden abartılacak kadar zor olmadığını düzenli,  devamlı ve verimli çalışarak rahatlıkla öğrenebilecek bir ders olduğu bilincini verinin çocuğa açıklaması gerekir.
Burada önemli olan noktanın derse olabildiğince hazırlıklı gidilmesi, dersi aktif olarak dinlemesidir.  Dersin evde hemen tekrarını yapıldıktan sonra bol bol soru çözülmesidir. Çözülmeyen soruların bilen birilerinden öğrenmesidir.
Ebeveyn,  matematiği dizi izler gibi bakılacak değil, yaparak, yazarak öğrenilecek bir ders olduğu şuurunu çocuğunda oluşturmalıdır.
Ebeveyn;  çocuğunun matematik dersinde başarısızlığı varsa bunun altında yatan nedeni iyi tespit etmeli, bunlar öğrencinin çalışmaması, temelinin iyi olmaması, öğretmeni ile iletişiminin iyi olmaması, ders tekrarı yapılmaması, yeterli ve uygun ders materyalinin olmaması, önyargıların olması, ders konusunda kendisini yetersiz hissetmesi, öğrenilmiş çaresizlik gibi duygusal, bilişsel ve çevresel sebepler olabilir.
En  etkili ve doğru tespit:  Çocuğun öğretmeni ile gerekli olduğu durumlarda rehberlik öğretmeni veya uzmanlarla beraber yapabilir.

Burada özellikle dikkat edilmesi gereken nokta teşhisi iyi yapılmamış bir soruna uygulanan tedavi yönteminin işlevsel olmayacağıdır.
Ebeveyn,  çocuğunun matematik seviyesini iyi tespit etmeli ve buna göre gerekli öğretimi almasını sağlamalıdır.
Unutulmamalıdır ki temeli sağlam olmayan bina yükseldikçe daha kolay sarsılmaya başlar.

Ebeveyn  sabır konusunda çocuğunu bilinçlendirilmelidir.  Sabır, matematiğin anlaşılmasında çok önemli bir etkendir. MATEMATİK; düzenli,  verimli , sürekli çalışma ve bol bol soru çözmekle öğrenmelidir.
İnsan tabiatı gereği çalışmayı sevmez , çalışmaktan kaçar . Bu yüzden matematik öğrenmek isteyenler Öncelikle kendileri sabırla, azimle çalışmayı öğrenmelidir.

Yapılan araştırmalarda ebeveynin "özellikle Annenin" eğitim düzeyi arttıkça çocuğun derslerindeki, Matematikteki başarısının arttığı gözlemlenmiştir.
İlk ve Ortaokul öğrencilerinin başarıları için verilen ödevler ve çalışmaların takibi ebeveyn için oldukça önemli bir sorumluluktur.
Ebeveyn  çocuğunu matematiği öğrenebileceği çalışma ortamına sokup arkadaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunmasını sağlayabilir.

Matematiği bir zeka gösterisi gibi algılayıp çocuğunuzun matematik dersi zayıfsa Ona zekasından şüphelenip  "Aptal Oğlum , senin kafan hiçbir şeye çalışmıyor" gibi cümlelerle kendisine hitap ederseniz Matematikteki başarının yanında diğer derslerindeki başarısının da düşmesinine neden olabilirsiniz.


Ebeveynlerin;  çocuklarını, arkadaşları, kardeşi, yan apartmandaki komşusu gibi kimselerle kıyaslaması oldukça yanlış bir davranıştır.
Her Çocuk Özeldir.  O yetenekleri ile, algısıyla, öğrenme kabiliyeti ile herkesten farklıdır.  Çocuğun çözemediği soruları sürekli kafasına kalkmayın, çözebildiği soruları söyleyerek onları motive edin. 
Çocuğunuzun satranç , sudoku gibi matematik oyunları oynamalarını sağlayarak neden sonuç ilişkisini kurmasına ve düşünme yetisini gelişmesine katkıda bulunun.


Çocuğa evde mümkün olduğunca Uygun çalışma ortamı sağlamak.  Sessiz,  dikkat dağıtıcı etkenlerden uzak,  ısı ve ışığı olan sade bir ortam hazırlanmalı. Ayrıca çocuğun düzenli ve dengeli beslenmesi de dersi anlamasında  oldukça önemlidir .
Bilimsel araştırmalar,  düzenli kahvaltının dersteki performansını olumlu etkilendiğini göstermektedir.


Ebeveyn,  matematik ve matematiğin çalışma yöntemleri , matematiği Sevmek... vb.  ile ilgili güncel olan bir çok kitaptan faydalanabilmeli,  internet gibi büyük veri kaynağını verimli bir şekilde kullanabilme lidirler. 
Çocuklarımızın her biri Allah'ın bize birer emanetidir, hediyesidir, gözümüzün nuru, gönlümüzün sürurudur.  
Onları en iyi şekilde yetiştirmek bizim boynumuzun borcudur.

Emanete ihanet etmeme , çocuğu tanımaya çalışıp ona taşıyamayacağı yükü yüklememekle olur.  Onu her koşulda bağrımızı açıp ondan sevgimizi mahrum etmemekle olur,  onu olduğu gibi kabul etmekle olur,  ona iyi rol model olmakla olur.
 Selam ve dua ile.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.