15 Haziran 2016 Çarşamba 12:43
'İran Boeing İle Anlaştı' İddiası

İran, Amerikan Boeing firması ile anlaşmaya vardığını bildirdi. Konu ile ilgili detaylar açıklanmadı ancak kaynaklar anlaşmanın onaylanması halinde Iran Air'in 100'den fazla Boeing uçağı alacağını belirtiyor.

İran Ulaştırma Bakanı Abbas Akhoundi, anlaşmanın ayrıntılarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını dile getirdi. Anlaşmanın hayata geçmesi için Boeing'in Amerika'nın onayını alması gerekiyor. İran yaklaşık 40 yıldır Amerikan uçağı alamıyor.

Boeing sözcüsünün elektronik posta üzerinden yaptığı açıklamada ise "İran Air ve Amerikan yönetiminin onayıyla Boeing yolcu uçakları ve hizmetleri konusunda müzakereler yürüttük." denildi.

Reuters geçen hafta İran'ın Boeing ile 1979'dan bu yana ilk kez tarihi bir anlaşmaya doğru gittiğini ve bunun 100'den fazla uçağı kapsayacağını beyan etmişti. Iran Air'in başkanı Reuters'a yaptığı açıklamada, Boeing ile yaşlı filosuna destek için de görüştüklerine işaret etti.

Anlaşma, İran semalarının yıllar sonra ilk defa Amerikan uçaklarına açılacağı anlamını taşıyor. Mutabakatın İran'a yönelik yaptırımların hafifletilmesinin ardından gelmesi dikkat çekiyor.

İRAN 400 JETİNİ YENİLEME GAYRETİNDE

İran, yıllarca devam eden yaptırımlardan sonra 400 jetini yenileme gayretinde. Airbus ve Boeing'in anlaşma yapmak için Amerikan ihracat lisansına ihtiyacı var. Bu izin alınsa bile kaynaklar anlaşmaların yürürlüğe girmesinin finans konularındaki belirsizlik nedeniyle biraz süre alabileceğini dile getiriyor. Çünkü Amerikan finans sistemi İran'a hala kapalı halde bulunuyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Nisan ayında yaptığı açıklamada nükleer anlaşma kapsamında yabancı bankaların İran ile iş yapmasına karşı olmadığını belirtmiş ancak İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney Washington'ı anlaşmaya uymamakla suçlamıştı.

Son Güncelleme: 15.06.2016 12:43
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.