25 Ekim 2013 Cuma 17:45
Altun; Günümüzde sağlık hizmetleri yoksul halkın talebini karşılamaktan uzak

Ağrı Hasta Hakları Derneği Başkanı A.Kadir Altun 26 Ekim Hasta Hakları Günü Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı.

Altun Mesajında şunları belirtti.

Günümüzde sağlık hizmetleri yoksul halkın talebini karşılamaktan uzaktır. Sadece parası olanın satın alabileceği ticari bir ürün haline dönmüştür.. Çünkü sağlık hizmetleri artık hastaneye para kazandırma ve işletme mantığı ile hastaya verilmektedir. Hekimlerden, hastaneye daha çok para kazandırması istenmektedir.

Oysa sağlık hizmetleri ’’insan ’’ içindir. Bunun aksi düşünülemez. İnsanların sağlıklı halinin devam etmesi için hastalandığında gerekli tedaviye ulaşamaması ve sadece parası olmadığı için sağlık hizmeti alamamaları kabul edilemez. Sağlık politikaları daima’’ insan’’ öncelikli olmalıdır. İnsan sağlığının önüne finansman, kar kaygısı geçmemelidir.

Anayasamızın 17 ve 56 maddesi ‘’herkes yaşama maddi manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir’’ ve ‘’ Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.' demektedir.Her bireyin sağlık hizmetine kolayca ulaşması devlet tarafından sağlanmalıdır.

Bunun için hasta hakkı, sağlık hakkı savunucularının daha geniş örgütlenmeleri ve daha etkin mücadeleyi birlikte vermeleri gerekmektedir. Bu mücadelede sağlık çalışanları ve hekimlerde yerlerini almalıdırlar. Ne zaman hastalanacağımızı hastalığımız için ne kadar para harcayacağımızı bilemeyiz. Paramız olmadığı zaman hastalığımızı erteleyemeyiz. Sağlık hizmeti tasarruf edilebilecek bir alan olmaktan çıkartılmalı, ulaşılabilir ve eşit olmalıdır. Aksi takdirde hastalar ortada kalacaktır. Bu analamda 26 Ekim Hasta Hakları günü münasebetiyle şu an da hastanalerde yatan hastalara acil şifalar diliyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum dedi.

182923_140380802818422_42284775_n

Son Güncelleme: 25.10.2013 17:45
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.