17 Aralık 2015 Perşembe 01:10
Kalp Hastalıkları Belirti Göstermeden Sinsice Artıyor !


Dikkat: Kalp hastalıkları sinsice ilerliyor!

Günümüz hastalıklarından en baş unsur olan kalp rahatsızlıkları bitmek bilmeyen rahatsızlıklara neden olmaya devam ediyor. Belirti vermeyen ve sinsice ilerleyen kalp hastalıkları dünyada yüzde 10'u tehlikeye sokuyor.
 

Tüm dünyada her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kalp hastalıklarının yüzde 10’u sinsice ilerliyor ve belirti vermiyor. Dünya ölüm sıralamalarından en çok can alan rahatsızlıkların başında gelen kalp hastalyıkları. her yıl binlerce kişinin.

Tüm dünyada her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kalp hastalıklarının yüzde

10’u sinsice ilerliyor ve belirti vermiyor.

Dünya ölüm sıralamalarından en çok can alan rahatsızlıkların başında gelen kalp hastalyıkları. her yıl binlerce kişinin yaşamını yitirimesine neden oluyor. Uzmanlar, kalp hastalıklarının yüzde 10’unun belirti göstermeden v sinsice geliştiğini belirtilerek, vatandaşları uyardı. Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin, kalp kaynaklı sağlık problemleri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Özer, konuyla ilgili şunları söyledi:

Düzenli sağlık taraması yaptırın

“Düzenli olarak yapılan sağlık taramalarıyla, hiçbir belirti vermeden ilerleyen kalp hastalıklarının erken dönemde tespit edilerek, tedavi edilmesine olanak sağlanıyor. Hastaların yüzde 10’unda soruna ilişkin hiçbir belirti görülmüyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi, kalp kaynaklı sağlık problemleri nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Sessizce ilerleyen kalp hastalıklarının neredeyse yüzde 10’unda hiçbir belirti olmayabilir.” x

Kalp hastalıklarında erken tanı çok önemli

“Birçok hastalıkta olduğu gibi kalp sorunlarında da erken tanının büyük önem taşıyor. Check-up taramalarında önemli kalp rahatsızlıkların tanısının konulabiliyor. Muayeneyle en sık kapak hastalıkları fark edilebiliyor. Damar hastalıkları içinse çok iyi tanımlanamadığı için ileri tetkiklere başvuruluyor. Kapak hastalığıyla kalbin etrafını saran perikard adlı kalp zarı ve miyokard adlı kalp kasının hastalıkları muayene bulgularıyla saptanabilmektedir. Sorunun niteliğini ve tedavi şeklini belirlemek için ileri tetkiklere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hastalıkların tedavi edilmemesi, yaşam kalitesini etkilemekte hatta ölümcül tablolara dahi yol açabilmektedir.”

Kalp damar hastalığına dikkat

“Kişide damar hastalığı olması, ortalama her yıl yüzde 5-10 oranında değişen hayati riski de beraberinde getirebilmektedir. Kapak hastalıklarında bu oran biraz daha azalarak, yüzde 1-3’e düşmektedir. Bu noktada hastalığın niteliği önem taşımaktadır. Kapak ve damar sorununun derecesi bu oranları değiştirmektedir. Tedavide geç kalınmış, tedavi şansını kaçırmış hastalar da tesadüfen yakalanabilir. Hastanın tedavi planına göre pil takılabilir hatta en sonunda hasta kalp nakli olabilmektedir.”

Kontrollere 20 yaşından sonra başlanılmalı

“20 yaşına gelen herkesin kardiyolojik taramadan geçmesi gerekiyor. Tarama sonucundaki bulguların normal olması halinde 30 yaşına kadar 5 yılda bir kontrol yaptırılması yeterli olur. Eğer her şey yolundaysa 30-40 yaş arası her 3 yılda bir kontrollere gidilmelidir. Ancak bir sorun olması halinde bu aralık bir yıla düşmektedir. 40 yaşından sonra görülme sıklığı arttığı için, kişinin risk faktörlerinin de durumuna göre 1-3 yılda bir kardiyoloji uzmanına muayene olmak gerekir. Kişi, 50 yaşını geçtiyse yılda bir kez yaptıracağı kontrolleri aksatmamalıdır.”

Kalp veya yürek (Arapça: قلب kalb; Latince: cor ; Yunanca: Καρδιά = kardia), kalp kası olarak bilinen özel bir tip çizgili kastan oluşmuş, içi boş, kendiliğinden kasılma özelliğine sahip kuvvetli bir pompa.

Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar.

Kalp nedir?

Kalp, bu sistem içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 çarpma arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Yetişkin bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin kalbi kendi yumruğu büyüklüğündedir.

Kalp, göğüs boşluğunda, 2 akciğer arasında, sternum'un arkasında, diyafram kası üzerinde ve 4. 5. ve 6. Costae'ların arka yüzünde, üçte ikisi orta çizginin solunda, üçte biri ise sağında yer almaktadır.

Elimizi göğsümüzün sol tarafına koyduğumuzda, kalbimizden gelen sesin nedeni kulakçık ile karıncık arasındaki kapakçıkların açılıp kapanmasıdır.

Başlıca 4 kalp sesi vardır; bunların ilk ikisi hissedilir veya steteskop vasıtasıyla duyulabilirken, 3. ve 4. sesler ancak EKG (ECG) cihazında duyulabilir. 1. kalp sesi atriyo-ventriküler kapakların sesi iken, 2. kalp sesi aorta ve arteria pulmonalis'teki kapakların çıkardığı sestir. 1. ve 2. kalp sesi arasındaki süre ventrüküler sistoldür (kalbin kasılması). 2. kalp sesi ile 1. kalp sesi arasındaki süre ise ventriküler diastol (kalbin gevşemesi) evresidir. 

Son Güncelleme: 17.12.2015 01:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.