27 Nisan 2015 Pazartesi 13:44
Obezitede çarpıcı açıklama

Hitit Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Faruk Yamaner başkanlığında, ildeki farklı bölgelerde bulunan 12 okul ve kolejde bin 700 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, çocukların yüzde 80'inin hareketsiz, fazla kilolu veya obez olduğu tespit edildi. Araştırma sonucunda, ailesinin gelir seviyesi yüksek olan ve kolejde eğitim gören çocukların, dar gelirli veya kırsalda yaşayan ailelerin çocuklarına oranla obeziteye daha yatkın olması dikkat çekti.

Uzmanlar, çağın vebası olarak adlandırılan obezite konusunda topyekun bir mücadele başlatılması çağrısında bulunurken, bu konuda ailelere de çok büyük görevler düştüğüne dikkat çekti. Hareketli bir neslin önemine dikkat çeken uzmanlar, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alan obezite konusunda Türkiye'yi zor günlerin beklediğine işaret etti.

'Çocukluk Çağı Obezite ve Hareket Eğitimi' araştırmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Faruk Yamaner, obeziteyle mücadelede tek kurtuluş yolunun hareket ve hareketli bir toplumdan geçtiğini söyledi. Üniversite olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte obezite konusunda verimli ve güzel bir çalışmaya imza attıklarını dile getiren Yamaner, çalışma sonunda ümit vaat edici bir sonuç çıkmadığının altını çizdi. Araştırma kapsamında dar, orta ve yüksek gelirli ailelerin çocuklarının eğitim gördüğü toplam 12 ortaokul ve kolejdeki bin 700 öğrenciyi hareket eğitimi testine tabi tuttuklarını bildiren Yamaner, testler sonunda elde ettikleri verilere baktıklarında, çocukların yüzde 80'inin hareketsiz olduğunu belirlediklerini açıkladı.

Yamaner, günlük yaşamda en hareketli grupların çocuklar olduğunu, çocukların hareket oranının da yaşları ilerledikçe azaldığına vurgu yaptı. Mevcut durumun ileride bir çok sorunun kaynağı olarak toplumun karşısına çıkacağını belirten Yamaner, bu konuda Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının tedbir alması, ailelerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Obezitenin tetiklediği bir çok hastalığın bulunduğunu anlatan Yamaner, topyekun mücadelenin şart olduğunu ifade etti.

Ailelere, çocuklarını hareket noktasında kısıtlamamaları için çağrıda bulunan Doç. Dr. Faruk Yamaner, "Çocuklarımız maalesef hareketsiz. Hareketsiz bu çocuklar yarın hareketsiz genç olacak. Geleceğimiz çok aydınlık değil. Lütfen oyun alanlarımızı genişletelim. Burada koruyucu ailelere seslenmek istiyorum. Lütfen çocuklarınızı hareket etme noktasında korumayın. Oyun alanlarına çıkartın. O çocukla birlikte sizde yürüyün. O çocuk sayesinde sizde hareket edin. Çocuğu sayesinde ailelerde kendini obeziteden koruyacak. Hem çocuğunuzu hem de kendinizi kurtarın" dedi.

Son Güncelleme: 27.04.2015 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.