13 Nisan 2016 Çarşamba 22:04
sıcaklarla birlikte ortaya çıkacak sivri sinekleri dolayısıyla zika uyarısı

The Gorgas Memorial" adlı tıbbi araştırmalar enstitüsü, mikrosefalinin yanı sıra beyin zarı tümörü nedeniyle doğduktan 4 saat sonra ölen bebeğin göbek bağında Zika virüsünün izine rastladığını açıkladı.

İlk kez Brezilya dışında bir ülkede mikrosefaliyle doğan bir bebekte Zika virüsü görüldü.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, son haftalarda Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela'da Zika virüsü vakalarında artış kaydedildi. Mayıs 2015'te Brezilya'da başlayan salgın, sivrisinekler yoluyla neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı.

İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Özellikle hamileleri tehdit eden virüsün Brezilya'da yenidoğanlarda hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılıyor.

Atatürk Havalimanı'nda, Zika virüsünün görüldüğü bazı ülkelere seyahat edecek yolculara, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından bilgilendirme yapılıyor.

Zika virüsünün sık görüldüğü ülkelere gidecek yolcuların bulunduğu terminallere gelen ekipler, burada hastalıktan korunma yollarına ilişkin broşürler dağıtarak, yolculara bilgi veriyor.

Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Aykut Yener Kavak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu hastalığın özellikle Orta ve Güney Amerika'da bir endemiğe yol açtığını ifade ederek, "Dünya Sağlık Örgütü, 1 Şubat'ta tüm üye ülkelerine bunun bir halk sağlığı acil durumu olduğunu duyurdu" diye konuştu.

Kavak, Atatürk Havalimanında da tedbirlerin artırıldığını, özellikle virüsün sık görüldüğü bölgelere seyahat eden yolcuları bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

- "Semptomatik tedavilerle hastalar iyileşebiliyor" 

Terminallerde bulunan stantlardaki broşürlerin tüm yolculara dağıtıldığını dile getiren Kavak, Zika virüsünden korunma yolları hakkında şunları söyledi:

"Yolcuların sinekle temas etmemeleri gerekiyor. Bu virüs, Aedes cinsi bir sinekten bulaşıyor. Isırdıktan sonra 2-7 günde hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Bu nedenle özellikle cibinlik, uzun kollu ve koruyucu kıyafetlerin tercih edilmesi ile sinek kovucu spreylerin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Zaten bu virüs sağlıklı insanlarda çok şiddetli hastalıklara yol açmıyor. Semptomatik tedavilerle hastalar iyileşebiliyor. En önemli önerimiz, o bölgeye gebe olarak giden veya döndükten sonra gebeliğini öğrenen kişilere oluyor. Onların mutlaka tedbirlerini alması gerekiyor."

Dünyayı korkutan Zika virüsünün Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkeleri tehdit ettiği belirtildi. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, seyahat uyarısı yaptığı ülke sayısını 22'ye çıkardı

Zika virüsünün Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde etkili olabileceği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), batı yarı kürede Kanada ve Şili hariç en az 20 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurdu.

Brezilya’da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in Kanada ve Şili hariç, Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü kaydedildi. DSÖ, geçen haftaki açıklamasında, 2010 yılından bu yana virüs riskinin 30 kat arttığını, Brezilya sağlık yetkilileri de ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğunu bildirmişti.

Öte yandan, ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), konuyla ilgili seyahat uyarısı yaptığı ülke sayısını 22'ye çıkardı. ABD'deki Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Amerikan Koleji (ACOG) Başkanı Dr. Mark Defrancesco da yaptığı açıklamada, virüsün görülebileceği bölgelere hamile kadınların seyahat etmesinin tavsiye edilmediğini vurguladı.

Rospotrebnadzor ‘un (Rusya Tüketici Hakları Denetim Servisi)’nin ) yaptığı açıklamaya göre Dominik Cumhuriyeti’ne tatile giden ve sonrasında Moskova’ya dönen bir Rus kadında Zika virüsüne rastlandı.

Zika virüsünün hastada Rusya’ya döndükten 2 3 gün sonra etkisini gösterdiği ve bu nedenle daha önceden fark edilmediği açıklandı.

Şu an sağlık durumu stabilliğini korurken hasta, ismi söylenmeyen bir hastanede ayrı bir bölümde tutuluyor. Sadece tedbirli olmak amacıyla hastanın ailesi ve uçakta bulunan yolcular da virüs tehdidine karşı test edildi ancak virüs bulunmadı.

 Bu olaydan sonra Rusya’daki hava limanı ve tüm limanlarda yaklaşık olarak 50 bin kişi teste tabi tutuldu.

Mayıs 2015’te ilk olarak Brezilya'da salgın şeklinde görülen bu  virüsü taşıyan sivrisinek türünün Kanada ve Şili hariç olmak üzere, Amerika kıtasının tüm ülkelerinde görüldüğü bilinenler arasında. WHO yani Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsünün şu ana kadar en az 20 ülkede görüldüğünü ve yayılmaya devam ettiğini söylemişti.

Güney Amerika’da büyük tehlikeye yaratan zika virüsü Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam, Venezuela ve 33 ülkeden sonra, Finlandiya’ya sıçradı.

Finlandiya Sağlık ve Sosyal Yardım Ulusal Enstitüsü (THL) konuyla ilgili açıklamasında, hastanede bulunan 2 kişide yapılan testler sonucunda zika virüsünün tespit edildiği belirtti. Jussi Sane, 2 kişinin de Güney Amerika’dan geldiğini söyledi, vakalardan birine geçtiğimiz yaz aylarında tanının konduğunu diğer vakaya tanının ise son günlerde konulduğunu belirtti.Konuyla ilgili detaylı açıklama yapılmadı.

Son Güncelleme: 13.04.2016 22:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.