23 Ocak 2019 Çarşamba 19:15
Saç dökülmesi ve nedenleri

Birçok erkek ve kadın saçlarında boyalar, ağartıcılar, düzleştiriciler ve sertleştiriciler dahil olmak üzere birçok kimyasal kullanır. Bu kimyasal ürünler, doğru uygulanmaları durumunda saça nadiren zarar verir. Bu kimyasallardan herhangi biri çok sık kullanılırsa, saçlar zayıflayabilir ve kırılabilir. Uygulanan kimyasal ürün çok uzun süre kalırsa, aynı gün iki işlem yapılırsa veya ağartıcı daha önce ağartılmış saça uygulanırsa, saçlar kırılabilir. Saç, kimyasal işlemlerden kırılgan hale gelirse, saç uzayana kadar beklemek en iyisidir.

Diyabet ve tiroid bozuklukları gibi hastalıklar saç dökülmesine neden olabilir. Hem yüksek tiroid seviyeleri hem de düşük tiroid seviyeleri saç dökülmesine neden olabilir. Doktorunuz tiroid hastalığını laboratuar testleri ile teşhis edebilir. Tiroid hastalığına bağlı saç dökülmesi uygun tedavi ile tersine çevrilebilir.

Diyetinizde yetersiz protein veya demir bulunması veya başka şekillerde zayıf beslenmeniz saç dökülmesine neden olabilir. Yeme bozuklukları gibi bazı hastalıklar yetersiz beslenmeye neden olabilir. Yetersiz protein alımında, vücut, büyüyen saçı dinlenme evresine kaydırarak proteini koruyacaktır. Saç dökülmeleri iki ila üç ay sonra ortaya çıkabilir. Saçlar köklerden oldukça kolay bir şekilde dökülebilir. Bu durum uygun miktarda protein tüketerek ve günlük beslenmede yeterli protein alımını sağlayarak tersine çevrilebilir ve önlenebilir. Demir eksikliği de bazen saç dökülmesine neden olur. Bazı insanlar yeterince demir alamazlar veya vücutları demiri tamamen ememez. Adet dönemleri ağır olan kadınlarda demir eksikliği gelişebilir. Düşük demir laboratuar testleri ile tespit edilebilir.

Gut, artrit, depresyon, kalp sorunları ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar bazı kişilerde saç dökülmesine neden olabilir. Doğum kontrol hapları almak da bazı kadınlar için saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi veya ışın tedavisi almak alopesi (saçkıran) geliştirmenize neden olabilir. Tedavinizin sona ermesinden sonra saçlarınız tipik olarak yeniden büyümeye başlar. Ağır bir hastalık süreci veya ameliyat gibi olaylardan üç ila dört ay sonra daha az saçınız olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumlar saçın hızlı bir şekilde dinlenme aşamasına (telogen effluvium) kaymasına neden olur, bu da daha az yeni saç büyümesini göreceğiniz anlamına gelir. Büyük bir ameliyat geçiren herkes, bir ila üç ay içinde saç dökülmesinin arttığını fark edebilir.

Yenidoğanlar genellikle yaşamın ilk birkaç ayında saçlarını kaybederler. Bu bebek tüyleri sonunda daha kalıcı saçlarla yer değiştirir. Bebeklerin kafalarının arkasındaki saçları minderlere, parklardaki aletlere ve araba koltuklarına sürtünmekten dökmeleri de yaygındır. Bir bebek oturarak daha fazla zaman geçirmeye başladığında, saçları daha fazla uzar.

At kuyruğu ve örgüler gibi saçı çeken saç stilleri sıkıca çekilmemeli ve daha gevşek saç şekilleriyle değiştirilmelidir. Sabit çekme, özellikle kafa derisinin kenarları boyunca bir miktar saç kaybına neden olur. Şampuanlamak, taramak ve çok sık fırçalamak da saça zarar verebilir ve kırılmasına neden olabilir. Şampuandan sonra krem veya saç kremi kullanmak, taramayı kolaylaştırabilir ve daha kolay şekil verilebilir hale getirir. Saçlar ıslak olduğunda, daha kırılgandır, bu nedenle bir havlu ile kuvvetli ovalama ve kabaca taramaktan kaçınılmalııdır. Yumuşak uçlu geniş dişli taraklar ve fırçalar kullanılmalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.