23 Ocak 2017 Pazartesi 18:29
Note 7'nin patlama nedeni

Geçtiğimiz yıl Samsung, Note 7 ile akıllı telefon piyasasına büyük bir atılım yaptı. Kıvrımlı ekranı ve donanımsal özellikleri ile birlikte piyasa hızlı giriş yapan telefon, büyük beğeni topladı. Lakin Samsung'un elde ettiği başarı kısa sürede son buldu. Firmanın ürettiği Note 7, kullanıcıları ile buluşmasının ardından bir bir patlamaya başladı.

Başta soruna çözüm getirebilmek için Samsung değişim kampanyası başlattı. Fakat Samsung'un değiştirdiği Note 7'lerde patlayınca, firma üretimi ve satışı durdurmak zorunda kaldı ve telefonun yarattığı tahribatı önlemek için tüm Note 7'leri kullanıma kapattı.

[Galaxy Note 7’lerin GSM bağlantısı kesilecek]

Galaxy Note 7’lerin GSM bağlantısı kesilecek

Galaxy Note 7 cihazlarında yaşanan batarya sorunu skandala dönüşmüş, Samsung'un başını uzun süredir de ağrıtmaya devam ediyor. Samsung söz konusu cihazlar hakkında geri toplama programı başlatmış, telefon havalimanlarında ve uçaklarda kullanımına dahi yasak getirilmişti. Bunun dışında Samsung mağaza ve kalabalık yerlerde cihazların iadesi için özel stantlar açarak cihazların iadesini hızlandırmak adına girişimlerine devam etmişti. Söz konusu çağrılara kulak asmayan kullanıcılar hala var. Samsung hala iade edilmeyen Galaxy Note 7'lerin mobil ağ servisleriyle olan bağlantılarını kesmeye hazırlanıyor. 18 Kasım tarihinde Yeni Zellanda'da başlayacak yeni uygulama ile Note 7 sahipleri GSM operatörlerine bağlanamayacak. Bu uygulamanın kısa sürede diğer ülkelerde de uygulanacağı açıklandı. Samsung tarafından yapılan açıklamada; iade edilen cihazların güvenli şekilde yok edileceği bildirilmişti.Ve Samsung diz çöktü! Note 7 için destek masaları kuruldu Note 7 krizinde ABD parmağı THY Galaxy Note 7'yi yasakladı



Bu talihsiz olayın ardından teknoloji devi, bu sorunun nedenini araştırmak için kolları sıvadı. Uzun ve ayrıntılı biz araştırma yapan firma, sonunda sorunun nedenin tespit etti ve sorunun kaynağının batarya olduğunu açıkladı. Konu hakkında şirket bir basın toplantısı düzenledi.

[Note 7'lerin bataryalarını Samsung kontrol ediyormuş]

Note 7'lerin bataryalarını Samsung kontrol ediyormuş

Bildiğimiz üzere Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un son dönemde ürettiği en iyi akıllı telefonu Galaxy Note 7 sorunlu çıktı. Bataryasında kronik sorun bulunan telefon, Samsung'un tüm çabalarına rağmen bir türlü düzeltilemedi. Şirket çareyi telefonu geri toplatmakta buldu. Note 7'nin üretimi durduruldu ve kullanıcılardan telefonlarını Samsung'a iade etmesi istendi.Samsung, Note 7 fiyaskosu için resmen özür diledi! Samsung'un Galaxy Note 7'de değişik bir yol izlediği ortaya çıktı. WSJ'de yer alan habere göre Güney Koreli teknoloji devi batarya kontrollerini kendisi sağlıyor. Fakat rakipleri için aynı durum söz konusu değil. Örneğin Apple ve Lenovo gibi şirketler, batarya kontrollerini 3. parti şirketlere yaptırıyor. Aynı şekilde LG ve Huawei de kontrolleri hem kendisi yapıyor hem de farklı şirketlere yaptırıyor. Böylece işinde uzman ekiplerin kontrolüyle ortaya daha sağlıklı sonuçlar çıkıyor. CTIA (Hücresel Telefon Sanayicileri Topluluğu) gibi kuruluşlar, bataryayı hem haricen hem de telefonun içindeyken test ediyor. Bataryalar ayrıca cihaz şarj olurken veya telefon görüşmesi sırasındayken de teste tabi tutuluyor. Bu koşullarda cihazların bataryasının ne kadar ısındığı kontrol ediliyor. İşte Samsung, bu testleri böyle kapsamlı laboratuvarlarda yaptırmadığı için eleştiriliyor. Bu durum patlamayı doğrudan etkilemiyor ancak Samsung testleri profesyonel ekiplere bıraksaydı, sorunun kaynağı tespit edilebilir, böylece hata düzeltilebilirdi. Diğer taraftan patlamaların neden yaşandığı henüz netlik kazanmış değil. İlk üretilen cihazlarda kullanılan bataryaların SDI tabanlı olduğu açıklanmıştı. Samsung esnek formdaki bu bataryaları 2 yıl önce üretmeye başlamıştı. Sorunun bataryada olduğu tespit edilince Samsung ATL tabanlı yeni batarya teknolojisi kullandı. Fakat bu da çözüm olmadı ve yenilenen Note 7'lerin de aşırı derecede ısındığı ve patladığı açıklandı. Samsung'un bu süreçten sonra batarya kontrolünü nasıl yapacağı ise merak konusu.



[Tespit edilen ilk hatada elektrotların normalde düz şekilde durması gerekirken kavisli tasarım nedeniyle negatif elektrotun eğildiğini ve bu sebepten ötürü oluşan kısa devre sonucu patlamanın yaşandığı açıklandı.]

Tespit edilen ilk hatada elektrotların normalde düz şekilde durması gerekirken kavisli tasarım nedeniyle negatif elektrotun eğildiğini ve bu sebepten ötürü oluşan kısa devre sonucu patlamanın yaşandığı açıklandı.



Samsung'un yaptığı açıklamaya göre soruna yol açan iki kusur bulunuyor. Kullanıcılara sunulan ilk modellerde, cihazın tasarımı nedeniyle bataryanın bazı negatif temas noktaları bükülmelere maruz kalıyor. Bu bükülme sonucu kısa devre meydana geliyor ve olay patlamayla sonuçlanıyor.

Son Güncelleme: 23.01.2017 18:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.