05 Ocak 2016 Salı 10:32
Kız Çocuklarının Okula Devam Oranları artıyor

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) koordinesinde 15 ilde yürütülen ve Avrupa Birliğince (AB) desteklenen "Özellikle Kız çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması" projesi Van'da tanıtıldı.

Kentte bir otelde düzenlenen gerçekleşen proje tanıtımı toplantısında, kız çocuklarının eğitime kazandırılmasının önemi anlatıldı.

MEB Proje Koordinatöre Osman Yalçın, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin, kız çocuklarının eğitimden uzaklaşmaması için yürütülecek çalışmaları içerdiğine değinerek, "Proje özellikle pilot illerde göreve başlayan aday öğretmenler için önemli" dedi.

Öğrenci profilinin her geçen yıl değiştiğini aktaran Yalçın, sanal dünya ile bütünleşen öğrencilerine en yakın öğretmenlerin göreve yeni başlayanlar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Öğrenciler sanaldan öğretmenin yaptığı duyuruyu artık daha fazla önemsiyor. Öğretmenin mesaj yoluyla attığı ödevi anne ve babasının söyleminden daha fazla önemsiyor. Biz de evimizde aynı şeyleri yaşıyoruz. Eskiden bir bu dünya, bir de bilmediğimiz öbür dünya vardı. Şimdi bir de sanal dünya var. Bilmediğimiz ve tehlikeli olduğuna inandığımız bir alan. Çocuklarımızı hem oradan koruyalım, hem de çocuklarımızla oradan yakınlaşıp o yoldan çıkartmaya çalışalım. Onlara en yakın nesil sizsiniz. Lütfen onlara sahip çıkın." 

Yalçın, proje kapsamında başında ağaç tohumu olan kurşun kalemleri aday öğretmenlerin kullanmasını ve sonunda tohumu toprağa kavuşturmalarını istedi.

- "300 kız çocuğu okula kazandırıldı"

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin de kadınların toplumsal hayatın önemli ve vazgeçilemez parçaları olduğunu, bu nedenle eğitimlerinin çok fazla önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

Kadınların önemini "Hz. Adem için Havva annemiz ne kadar önemliyse, Hz. İbrahim'in Hz. Hacer'in nezdinde kıymeti neyse, Hz. Meryem'in ruhunda Hz. İsa'nın kıymeti neyse, Kurtuluş Savaşı'nda annelerimizin, ablalarımızın savaşa etkileri ne kadar önemliyse, aslında günümüzün en önemli unsurları olan kızlarımızın da önemi o kadar büyüktür" sözleriyle anlatan Kırekin, şunları belirtti:

"Gelişmiş toplumların tümünde toplumsal hayatın en önemli yürütücülerinden biri şüphesiz kadınlardır. Bugün siyasal, ekonomik, kültürel ve diğer hayatların tümünde kadınlar baş aktör görevindedir. Eğitimde ilimizin verilerini değerlendirdiğimizde okul öncesi, temel eğitimde kız çocuklarımızın erkek çocuklarımıza oranı eşit, hatta nüfus oranına göre fazla. Ancak özellikle ortaöğretim ve yüksek öğretimde kızlarımızın erkek öğrencilerimize oranının düşük olduğunu veriler bize göstermektedir. Bu kadar kutsiyete sahip bir varlığın eğitim olgusu içerisinde üst kademelere gidildiğinde oranının düşmesi bence hepimizin ayıbıdır."

Kız çocuklarının okullaşmasına yönelik bakanlığın hazırladığı projeleri kentte uyguladıklarını aktaran Kırekin, "Geçen yıl özellikle ortaöğretimde hiç okula gitmeyen 300 kız çocuğumuzun okula gittiğini tespit ettik. Bu bizim en önemli kazanımımız oldu" dedi. 

Derebey İlkokulu ana sınıfı öğretmeni Sakaryalı Birsen Kaya da Van'ı hayatının dönüm noktası olarak değerlendirdiğini, ilde görev yaptığı için çok mutlu olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

"Çevreden birçok söz duydum. 'Oraya nasıl gideceksin, orada görev yapılır mı, kalınır mı?' Herkes bir yargılıydı oraya karşı. Bir belirsizlik vardı içimde cümlelere dökemediğim ama çok derinden yaşadığım ve hissettiğim. Onların bana ihtiyacı vardı, bir öğretmene sımsıkı sarılmaktı istedikleri tek şey. Okula gittim ve karşılaştığım manzara beklentilerimi karşılamıyordu. Devlet beni atamış oraya ama ortada sınıf yoktu. Milli eğitimden araç gereç temin ettim ve temizlik yaptım. Okulu 5 gün sonra eğitim öğretime açtım. Öğrencilerle yaşadığım tek problem dil problemiydi. Büyük sınıftan öğrenci çağırıp tercümanlık yaptırıyordum ilk zamanlar. Dedim bu böyle gitmeyecek. İnternetten mevsimlerin Kürtçesine bakıp kağıda yazdım. Okula gelip önce Kürtçesini sonra Türkçesini söyledim. Aralarında bağlantı kurdum ve dersleri işlemeye başladım."

Okulda halen görev yaptığını ve öğrencileri için birçok yardım topladığını anımsatan Kaya, özellikle kız çocuklarının eğitimine önem vermeleri konusunda çaba göstermeye devam edeceğini ifade etti.

Toplantıya Vali Yardımcısı Önder Can, ilçe milli eğitim müdürleri ve aday öğretmenler de katıldı.

 

Son Güncelleme: 05.01.2016 10:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.