09 Haziran 2016 Perşembe 17:28
408 Bin Memur Emeklisine, 2 Milyar Lira Ödeme Yapılacak

Memur emeklilerine ek ikramiye ödemesi yapılmasını düzenleyen "Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmelerine TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda başlandı.

Toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, tasarı hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi. Mevcut uygulamada memurlara yönelik emekli ikramiyesinin en fazla 30 yıl olarak ödendiğini kaydeden Soylu, Anayasa Mahkemesi'nin 30 yıl sınırlamasını iptal ettiğini hatırlattı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarının geriye yürümeyeceğini ifade eden Soylu, karardan önce emekli olanların yargı yoluna başvurduğunu, açılan davaların da büyük ölçüde Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine sonuçlandığını belirtti.

"65 BİN EMEKLİ YARGIYA GİTTİ"

120 bin emeklinin Kurum'a başvuru yaptığını, 65 bin kişinin de yargı yoluna gittiğini belirten Soylu, "Bu durum hem kurumun hem de mahkemelerin iş yoğunluğunu önemli oranda artırmaktadır. Ayrıca açılan ve kaybedilen her dava için vekalet ücreti, mahkeme masrafları da ayrıca ödenmektedir" dedi.

Yapılacak değişiklikle 30 yılın üzerinde emekli ikramiyesi hak kazanmışlara ödeme yapılacağını kaydeden Soylu, kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıllık başvuru süresi getirildiğini ifade etti. Daha önce başvuruda bulunanlara ayrıca bir başvuruya gerek kalmadan ödemelerinin yapılacağını vurgulayan Soylu, üç ay içinde ikramiyelerin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmının ödeneceğini, geri kalan ödemenin de bir yıl içinde iki taksitle gerçekleştirileceğini ifade etti. Soylu, "Yapılan düzenlemeyle bütçe için öngörülmeyen bir mali yük geldiğinden bütçe dengeleri göz önünde bulundurularak ikramiye ödemesi iki taksitle gerçekleştirilecektir" dedi.

İptal kararından önce emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olduğu halde 30 yılın üzerindeki kısmının ikramiyesi ödenmemiş yaklaşık 408 bin emekli olduğunu belirten Soylu, bu emeklilere ödenecek ikramiyelerin toplam maliyetinin yaklaşık 2 milyar lira olduğunu kaydetti.

Son Güncelleme: 09.06.2016 17:28
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.